Senzaţional: A fost descoperită o particulă elementară, consistentă cu bozonul Higgs

2012-07-09

O noutate extraordinară a parvenit săptămîna trecută de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) de lîngă Geneva unde se află Marele Accelerator de Hadroni (LHC - Large Hadron Collider). Savanţii au descoperit o particulă elementară consistentă cu bozonul Higgs, prezis aproape 50 de ani în urmă de către fizicianul scoţian Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh. Profesorul Higgs, în vîrstă de 83 de ani, fiind prezent la seminarul ştiinţific organizat la CERN, la 4 iulie 2012, a exclamat profund emoţionat „Nu m-am aşteptat ca descoperirea particulei să aibă loc în timpul vieţii mele!”.

Bozonul Higgs reprezintă ultima particulă dintre cele prevăzute de Modelul Standard al fizicii particulelor elementare (un model teoretic care explică legile Universului şi care e acceptat pe scară largă de către comunitatea ştiinţifică), existenţa căreia nu era confirmată experimental. Bozonul Higgs oferă răspuns la întrebarea de ce corpurile posedă masă. Cu alte cuvinte, cîmpul Higgs, care şi conţine bozonii Higgs, interacţionează cu particulele elementare, conferind masă materiei.

Pentru a detecta bozonul Higgs, savanţii au creat condiţii similare cu cele care existau miliardimi de secundă după Big Bang (Marea Explozie). Reproducerea condiţiilor care au existat imediat după Big Bang s-a efectuat prin ciocnirea frontală a două fascicule de protoni acceleraţi cu ajutorul LHC pînă la viteze foarte apropiate de viteza luminii. Actualmente, fiind cel mai mare şi mai puternic din lume, acceleratorul de particule LHC este constituit dintr-un inel de 27 km de magneţi supraconductori care se află la o adîncime de cca 100 m, intersectînd frontiera între Elveţia şi Franţa, în apropierea Genevei.

Descoperirea particulei menţionate, care în ultimul timp a fost mediatizată şi ca particula lui Dumnezeu, reprezintă un salt extraordinar în fizica modernă şi este rezultatul unui efort consolidat al savanţilor din multe ţări ale lumii.

Mai multe detalii pot fi accesate pe: http://press.web.cern.ch/, http://www.dailymail.co.uk/

M.c. Ion Tighineanu,
vicepreşedinte al AŞM