Lansarea Apelurilor 2013 a Programului Cadru Şapte al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (2007-2013)

2012-07-10

Comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova a fost invitată pentru luni, 9 iulie curent să participe la lansarea oficială a Apelurilor noi pentru anul 2013, în cadrul celui de-al Şaptelea Program Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (2007-2013) al Uniuni Europene (PC7).

La evenimentul de lansare au participat Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Valentina Startan, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Mihail Şleahtiţchi, Ministrul Educaţiei, Andrei Popov, viceminstrul Afacerilor Externe şi Intergarării Europene.

Academicianul Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei în cuvîntul său de salut a reiterat multumiri Parlamentului, Guvernului Republicii Moldova, care au susţinut şi acordat un suport esenţial la procedura de semnare a Memorandumului de Intelegere privind asocierea la PC 7. Au fost aduse mulţumiri şi E.S Dlui Dirk Schuebel, pentru sustinerea Domniei Sale, Ministerului Educatiei, care ne-a sustinut in cadrul subcomitetelor de cooperare RM – UE la care participam in comun, de asemenea şi Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene pentru suportul acordat in procesul de negociere a asocierii.

Deasemenea au fost abordate şi saricinile comunităţii ştiinţifice pentru noul Program “ORIZONT - 2020” al Uniunii Europene pentru care se va da startul de la 1 ianuarie 2014.

Datele privind participarea cercetatorilor din RM in cadrul PC7 la inceputul acestui an aratau in felul urmator: 151 de propuneri depuse cu participarea a 168 de aplicanti din RM, cele mai multe aplicări fiind depuse in domeniul cooperarii internationale, stiintelor sociale, tehnologiilor informationale si cercetarilor in domeniul mediului. La acea perioada erau semnate 24 de granturi PC7, implicind 30 de organizatii din RM si o contributie din partea Comisiei Europene de 2.4 mln euro. Cea mai inalta rata de succes a fost inregistrata in cadrul actiunilor Marie Curie, cooperare internatională, sanatate si infrastructura de cercetare.

Apelul pentru 2013 are un buget record de 8 mlrde euro şi va fi lansat pina la sfirsitul lunii iulie, termenele limita de depunere a propunerilor de proiecte fiind incepind cu luna octombrie si pina in aprilie 2013, in dependenţă de program.

La concurs pot participa cercetatori din cadrul institutiilor de cercetare si universitatilor, intreprinderile mici si mijlocii, a societii obşteşti si autoritati publice, care efectuiaza activitati de cercetare-inovare.

In RM activeaza o retea a Punctelor Nationale de Contact, formata din 15 persoane, care ofera asistenta informatională in procesul de depunere a proiectelor PC7.

Dl Sergiu Porcescu, Şeful Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a prezentat informaţia privind etapele integrării a Republicii Moldova în Spaţiul European de Cercetare.

Reprezentanţii oficiali şi experţii naţionali au făcut o scurtă trecere în revistă a apelurilor pe domenii, punînd accentul pe oportunităţile care se deschid pentru cercetătorii din Republica Moldova ca ţară asociată la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene.

Dna dr. Lidia Romanciuc, Directorul Centrului Proiecte Internaţionale a adus la cunoştinţa participanţilor graficul de informare cu privire la noile apeluri PC7 pentru anul 2013, care va fi organizat în perioada 10-16 iulie curent pe domenii.

Centrul Proiecte Internaţionale de comun cu Punctele Naţionale de Contact au elaborat şi difuzat materiale promoţionale pe domenii privind apelurile noi dîn cadrul PC7.