Conferinţa ştiinţifico - practică „Viitorul demografic al Republicii Moldova”

2012-07-11
 

La 10 iulie 2012, Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Fondul ONU pentru Populaţie a organizat conferinţa ştiinţifico - practică „Viitorul demografic al Republicii Moldova”, cu ocazia Zilei de 11 iulie – Ziua Mondială a Populaţiei.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab. Victor Moraru, director IIEŞP, care a relevat importanţa problemelor demografice în contextul dezvoltării societăţii şi faptul că aceste probleme preocupă mii de cercetători ştiinţifici şi structurile de administraţie publice.

Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA în R. Moldova a salutat ideia organizării conferinţei pe tematica demografică. „Acad. Gheorghe Paladi, cu domnul director IIEŞP, Victor Moraru, doamna Olga Gagauz şi colegii săi au creat un nucleu, un potenţial demografic, esenţial pentru ţara noastră conturând instituirea în cadrul AŞM a Centrului de Cercetări Demografice. Cu siguranţă RM are nevoie de o asemenea instituţie, care ar veni cu cercetări profunde în domeniu, care ar veni cu prognoze demografice puternice, foarte importante pentru dezvoltarea economică a ţării, o instituţie, care ar dezvolta politici şi strategii în domeniu”, a declarat Boris Gâlcă.

La manifestare a participat Valentina Buliga, Ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, care s-a arătat îngrijorată de viitorul populaţiei. „Noi suntem obligaţi să ajustăm politicile noastre, mai ales în domeniul social şi de sănătate, să vedem cum putem diminua efectele negative asupra pieţei de muncă, asupra copiilor, structurii populaţiei. Mă bucur că avem Comisia pentru Politici Migraţionale, cercetători, structuri în cadrul unităţilor de ştiinţă din RM. Este important ca împreună cu ei să realizăm acel plan privind securitatea demografică, să ajustăm sistemul de pensionare, să adaptăm cerinţele forţei de muncă la procesul economic”, a declarat Valentina Buliga, ministru al MPSF.

Ambasadorul Ucrainei în RM, acad. Serghei Pirojcov a prezentat un raport pe tema „Procesele demografice în lumea contemporană”, în care a atras atenţia celor prezenţi asupra legităţilor de reproducere a populaţiei, a explicat fazele şi specificul tranziţiei demografice. De asemenea, a conturat cele mai importante aspecte în domeniul evoluţiei populaţiei, accentuînd modificările în comportamentul demografic al populaţiei, inclusiv partea morală a acestora. Domnia sa a relevat importanţa politicilor demografice, subliniind direcţiile prioritare în acest domeniu: ameliorarea sănătăţii populaţiei, reglarea proceselor migraţionale, crearea condiţiilor favorabile pentru creşterea şi educaţia copiilor.

Un alt raport a fost prezentat de către acad. Gheorghe Paladi, pe tema „Consolidarea societăţii în contextul îmbătrânirii populaţiei”, relevând atît probleme cît şi soluţii precum crearea unei condiţii mai sigure pentru angajarea şi asigurarea condiţiilor de muncă a vîrstnicilor, susţinerea unui rol mai activ în viaţa socială, asigurarea unei bătrâneţi sănătoase şi posibilitatea unui trai independent.

Alte rapoarte şi dezbateri privind dezvoltarea populaţiei în RM, au fost prezentate în cadrul conferinţei de către dr. Olga Gagauz, IIEŞP, Nina Cesnocova, Biroul de Statistică, Olga Penina, IIEŞP şi alţii.

Amintim, că Ziua Mondială a Populației a fost declarată ca zi internațională de către Organizația Națiunilor Unite la 11 iulie 1987, când populația lumii a atins pragul de 5 miliarde.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM