Republica Moldova în topul eficienței inovaționale al lumii

2012-07-12
 

La 3 iulie 2012, Școala de afaceri INSEAD și Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) au lansat raportul Indexul Global al Inovării 2012: Legături inovaționale mai puternice pentru o creștere economică globală (The Global Innovation Index 2012:Stronger Innovation Linkages for Global Growth).

Indexul Inovării reprezintă o analiză anuală a performanței inovaționale a 141 de state, grupate după regiuni și capacitate economică, cuprinzând 84 de indicatori. Analiza efectuată cuprinde indicatori de intrare precum: mediul politic, cel de afaceri, educația, cercetare și dezvoltarea, infrastructura, tehnologiile informaționale, absorbția cunoștințelor și indicatori de ieșire precum: crearea și diseminarea cunoștințelor, creativitatea în mediul online.

Potrivit raportului, Republica Moldova ocupă locul 3 în lume la capitolul eficiență inovațională, demonstrând capacități înalte în brevetarea invențiilor și înregistrarea mărcilor, surclasând state precum Elveția, Serbia, Estonia, Olanda, Ucraina.

Poziționându-se în clasamentul general pe locul 50 și locul 31 în clasamentul statelor europene, Republica Moldova a devansat state precum Federația Rusă (51), România (52), Ucraina (63), Georgia (71) și Turcia (74).

În clasamentul țărilor cu venit mediu și redus (produsul intern brut) Republica Moldova se poziționează ca lider, fiind urmată de state precum Ucraina, India, Mongolia, Armenia și Georgia.

Raportul diferențiază 3 grupuri mari de inovatori: Grupul statelor lideri în inovații (innovation leaders), economiile cărora au avut succes în crearea ecosistemelor inovaționale, cu investiții considerabile în capitalul uman, infrastructuri inovaționale. Din acest grup fac parte Elveția, Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Israelul, Estonia. Grupul statelor care asimilează practicile inovaționale (innovation learners), sunt acele țări economiile cărora au demonstrat o creștere a capacității inovaționale datorită îmbunătățirii cadrului instituțional, consolidării potențialului uman, expansiunea educației și a infrastructurii de inovare, integrarea în cadrul investițional mondial. Din acest grup face parte Republica Moldova, alături de China, Letonia, Ucraina, India, Armenia, Georgia. Ultimul grup este cel al statelor cu o performanță inovațională joasă (innovation underperformers). Deși bogate în resurse naturale, aceste state nu au reușit să-și valorifice capacitățile sale inovaționale.

Autorii raportului emit pronosticuri pozitive a evoluției Republicii Moldova, Republicii Cehe, Ungariei și Ucrainei, calificându-le drept state promițătoare ale Europei de Est.

Deși raportul califică prestația Republicii Moldova drept una de succes, sunt evidențiate și câteva carențe care necesită a fi îmbunătățite precum nivelul de complexitate a mediului de afaceri (104), nivelul de complexitate a pieței de desfacere (96, ultimul loc în Europa). Sectorul de cercetare este slab finanțat de către mediul de afaceri. Deși cheltuielile pentru educație poziționează Republica Moldova pe locul 8 în clasamentul general, este slab dezvoltată conexiunea între universități și industrie.

Amintim că implementarea şi impulsionarea rezultatelor ştiinţifice prin realizarea proiectelor de transfer tehnologic finanţate din bugetul de stat - cofinanţate din business, este sarcina şi scopul de bază al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic.

Un rol important în activizarea proceselor de inovare îl au investiţiile din sectorul privat, care, pe lânga efortul financiar, prezintă avantaje apreciabile de realizare a transferului tehnologic. Resursele investiţionale necesare desfăşurării activităţii inovaţionale pot fi atrase atât din contul resurselor publice, cât şi al celor private.

În anul 2012 în cele două parcuri ştiinţifico-tehnologice şi un incubator de inovare se numărau 43 de companii-rezidente, care realizează proiecte de inovare şi transfer tehnologic, selectate în bază de concurs. Actualmente, au fost selectate 24 proiecte de Inovare și Transfer Tehnologic. Proiectele cuprind următoarele domenii: energetica, inclusiv energia regenerabilă şi conservarea energiei; inerieingie inductială şi agricolă, colectarea, sortarea şi prelucrarea deşeurilor menagerie, industriale şi agricole, tehnologii de păstarare a produselor horticole, tehnologiile de producere şi purificare a apei potabile, tehnologiile agricole ecologice şi intensive, creşterea plantelor medicinale, tehnologii medicinale tradiţionale etc. Total volumul producției inovaționale pe anul 2011 în cadrul parcurilor și incubatoarelor inovaționale constituie 70 280 403 lei ceea ce reprezintă majorarea cu circa 60% din totalul investițiilor atrase. Volumul producției inovaționale înregistrează o creștere semnificativă chiar în primele 2 trimestre a anului 2012, care constituie 44 747 700 lei cu doar circa 30 mil resurse atrase. De asemenea se observă o creștere a nr. persoanelor angajate în activitatea inovațională în comparație cu anul 2011 cu 20%. Volumul producției inovaționale din cadrul proiectelor de transfer tehnologic implementate în Institutule ASM este de 32 mil. lei.

Raportul a fost lansat cu suportul companiei Alcatel-Lucent, companiei de consultanță Booz&Co, Confederația Industriilor Indiene și Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene (Joint Research Centre).

Raportul poate fi accesat: http://www.globalinnovationindex.org/gii/

Igor Serotila,
Consultant al Academiei de Științe a Moldovei