Extinderea suprafeţelor de legume cu soiuri autohtone ar contribui la revitalizarea legumiculturii

2012-07-26
 

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a efectuat o vizită de lucru la Gospodăria Agricolă „Simion Plugaru” din s. Bardar, r-n Ialoveni, unde cercetătorii de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor (IGFP) al AŞM în baza unui contract de colaborare efectuează lucrări de ameliorare și multiplicare a semințelor de legume.

Preşedintele AŞM s-a arătat interesat de calitatea legumelor, îndeosebi, la fructele de tomate care conţin fibre albe ce depreciază calităţile gustative ale acestora, solicitând o explicaţie a specialiştilor asupra problemei în cauză. Dr.hab. Vasile Botnari, directorul adjunct al Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor a remarcat că aceasta este o boală fiziologică şi se manifestă preponderent la soiurile şi hibrizii din străinătate, introducerea masivă a cărora nu a contribuit la îmbunătăţirea situaţiei din legumicultură. Domnia sa a expus o viziune clară asupra modalităţilor de colaborare a instituţiilor de cercetare cu producătorii agricoli, pledând pentru acordarea asistenţei ştiinţifice cultivatorilor de legume în baza contractelor de colaborare de lungă durată, crearea de noi soiuri şi asigurarea producătorilor agricoli cu seminţe de calitate, elaborarea şi adaptarea tehnologiilor de cultivare la diferite condiţii de producere. Specialistul consideră că doar în aşa mod se va putea revitaliza şi racorda producerea legumelor la necesităţile pieţii interne şi posibilităţilor de export.

Dr. Mihnea Nadejda, ameliorator apreciat la cultura tomatelor, a prezentat caracteristica noilor soiuri de tomate create în cadrul Institutului de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, evidenţiind avantajele sub aspectul calităţii şi productivităţii, precum şi rezistenţa sporită la temperaturi joase, secetă şi agenţi patogeni. Evaluând priorităţile acestora pentru producătorii şi consumatorii autohtoni, s-a referit, în special, la soiul „Mihaela”, care se implementează pentru multiplicarea seminţelor în gospodăria respectivă. Cultura arată foarte bine, motiv pentru care atât autorii experienţelor, cât şi producătorul au viziuni foarte optimişte, preconizând obţinerea seminţelor de calitate pentru a putea fi oferite producătorilor de legume. De menţionat în acest context, că în baza unor acorduri similare, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor coordonează reproducerea seminţelor de categorii superioare şi certificate la soiurile de tomate - „Jubiliar”, „Prestij”, „Tomiş” şi „Milenium”, în diferite gospodării din raioanele Criuleni, Dubăsari şi Sângerei. Cercetătorii nu se opresc aici, intenţionează să identifice şi alţi agenţi economici, gospodării agricole, unde să reproducă seminţe calitative de legume la soiurile create şi solicitate pe piaţă. Sub aspect financiar, s-a subliniat că investiţiile pentru un hectar constituie aproximativ 40-60 mii de lei, venitul poate ajunge şi până la 100-150 mii de lei în rezultatul realizării producţiei de la un hectar, un profit semnificativ înregistrându-se şi la cultivarea tomatelor pentru seminţe. Dl Vasile Botnari, a mai precizat că în prezent doar Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, produce seminţe de categorii superioare şi certificate la soiurile de origine autohtonă.

Simion Plugaru, administratorul gospodăriei cu acelaşi nume, a prezentat mai multe soiuri şi linii de tomate – cu masa fructului de la 10 grame până la un kilogram şi jumătate. În colaborarea cu savanţii de la Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor sunt create linii şi hibrizi, care se deosebesc printr-un exterior foarte atractiv, productivitate înaltă şi calitate, recolta fiind de 5-7 kg de tomate de la o singură plantă. Acest succes, susţine proprietarul gospodăriei, l-a înregistrat graţie colaborării eficiente de mai mulţi ani cu cercetătorii institutului în cauză, activitatea începând de la crearea soiurilor până la reproducerea seminţelor de tomate şi castraveţi.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca consideră acest rezultat drept unul de succes. Domnia sa a dat o apreciere pozitivă colaborării producătorilor agricoli cu savanţii instituţiilor academice, care au pus la bază realizările ştiinţifice, tehnologiile avansate şi pot asigura produse în concordanţă cu exigenţele consumatorului. Preşedintele susţine că aceste realizări necesită să fie extinse şi în alte gospodării din sectorul real al economiei. Mai mult, Domnia sa este convins că producerea seminţelor autohtone ar trebuie să reprezinte chiar un imperativ de stimulare a producătorului local. Preşedintele AŞM salută această colaborare şi din raţionamentul că Republica Moldova se confruntă cu problema importului diferitor hibrizi şi soiuri de plante agricole care sunt purtătore de agenţi patogeni de carantină, care ar putea afecta terenurile agricole din ţara noastră. De aceea, Domnia sa este încrezut că crearea soiurilor şi hibrizilor autohtoni adaptaţi la condiţiile noastre pedoclimatice şi fitosanitare este mai eficientă, decât importul, care poate să ne afecteze culturile cu obiecte nocive ce pot genera pierderi de milioane de lei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM