Invazia omizii de stepă – o nouă lovitură pentru agricultură

2012-08-01
 

Specialiştii din domeniul protecţiei plantelor au semnalat zilele acestea prezenţa, în mai multe raioane ale Republicii Moldova, a unor dăunători specifici acestei perioade, cum este omida de stepă care au pus în gardă nu numai specialiştii din agricultură, dar şi masele largi ale populaţiei, în special, agricultorii.

La solicitarea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, în legătură cu situaţia creată, directorul Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică (IPPAE) al AŞM, doctor habilitat în biologie, Leonid Voloşciuc a prezentat o Notă informativă, în care a informat că specialiştii din cadrul Institutului au efectuat deja o serie de controale la toate culturile agricole, păşuni şi fâneţe, depistând prezenţa acestor dăunători, care cauzează ravagii, în adevăratul sens al cuvântului. Mai mult, directorul Institutului a menţionat că dezvoltarea necontrolată a omizii de stepă, periodicitatea revenirii căreia se produce aproape la fiecare 10-12 ani, a fost prognozată, precizând că necesitatea efectuării tratamentelor pentru combaterea ei a fost pronosticată şi semnalată de colaboratorii institutului cu mult înainte de începutul perioadei de vegetaţie, inclusiv această avertizare în pronosticul dezvoltării organismelor dăunătoare în anul curent.

Vizavi de cauza apariţiei omizii de stepă, extrem de periculoasă pentru culturile agricole, specialistul a specificat că dezvoltarea organismelor dăunătoare, în mare măsură, depinde de condiţiile climatice. În natură se stabilesc echilibre dinamice dintre diferite tipuri de organisme dăunătoare, fixându-se niveluri de răspândire diferite în funcţie de temperatura şi umiditatea aerului. Pornind de la particularităţile dezvoltării organismelor dăunătoare şi luând în consideraţie fundalul creat pe parcursul caniculei determinate de acţiunea unor curenţi de aer fierbinte din Deşertul Sahara, se prognozează ieşirea de sub control a grupelor principale de dăunători ai culturilor agricole.

În aceste condiţii, luând în consideraţie prognozele complicate în dezvoltarea stării fitosanitare, devin absolut necesare tratamentele chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar, care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare. În acest sens devine raţională efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate, aplicând mijloace mecanizate, inclusiv a aviaţiei civile; aplicarea sistemelor de protecţie integrată a plantelor, asigurând respectarea strictă a termenelor de aşteptare. Specialistul atenţionează, totodată, că pentru asigurarea eficienţei maxime a tratamentelor de protecţie este absolut necesară respectarea recomandărilor şi regulamentelor oficiale conform Registrului de Stat a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Luând în calcul amploarea problemei, Leonid Voloşciuc a invocat şi măsurile de prevenire a apariţiei acestui grup principal de dăunători care trebuie să fie orientate la aplicarea arăturii de toamnă, ce contribuie la distrugerea larvelor care iernează, prelucrarea regulată a solului printre rânduri, cultivarea cu muşuroire, boronirea de primăvară a locurilor de formare a coconilor, însămânţarea timpurie a culturilor prăşitoare, precum şi aplicarea tratamentelor în timpul dezvoltării larvelor. Specialistul a specificat în acest context, că pentru elaborarea sistemelor de combatere integrată a dăunătorului e necesar de cunoscut particularităţile biologice ale lui, amintind că omida de stepă manifestă un plasticism ecologic deosebit, motiv ce determină potenţialul mare al dăunătorului de a defolia suprafeţe impunătoare în timp foarte scurt.

Eugenia Tofan, Centrul Media al AŞM