TV7: Pe 2 august se împlinesc 51 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Republicii Moldova

2012-08-03

Pe 2 august se împlinesc 51 de ani de la fondarea Academiei de Științe a Republicii Moldova. În acest an, ca și în 2011, nu vor avea loc festivități în cinstea acestei sărbători.

Academia de Științe din Moldova a fost fondată în anul 1961 în baza Academiei de Științe din URSS. La Academia din Moldova se fac cercetări în domeniul chimiei, energetic, ecologic, istoriei, filologiei și, în primul rând, în domeniul agriculturii. Actualmente, la Institutul de Genetică se elaborează și se selectează semințele cerealelor și legumelor, rezistente la calamitățile naturale. De exemplu: au fost selectate noi soiuri de roșii, care pot fi plantate direct prin semințe și pot fi irigate odată la zece zile sau chiar și mai rar.

Totodată, în ultimii 15 ani, oamenii de știință din Moldova elaborează tehnologia ”in vitro” – e de ajuns o singură celulă pentru a selecta planta. Trebuie de așteptat în jur de 8 luni, ca planta să crească, însă ea este rezistentă la secetă, boli și nu conține celule genetic modificate.

Potrivit directorului institutului, care se ocupă de creșterea plantelor ”in vitro” – această tehnologie este tehnologia viitorului. Cât privește grâul și orzul, cercetările sunt sponsorizate de stat. Celelalte culturi, fie roșii sau struguri, sunt cultivate din sursele granturilor din străinătate. O situație similară se atestă și în celelalte domenii: nu ajung bani și lumea științifică din Moldova se află într-un stres permanent. Aceasta este opinia lui Teodor Furdui, unul din cei mai titrați academicieni moldoveni, datorită căruia în medicină a apărut un nou domeniu – sanocreatologia - știința despre stresurile, care influențează viața unui om sănătos. Potrivit lui Furdui, bugetul Academiei de științe, care depinde de finanțarea de stat, a fost redus considerabil, iar vârsta medie a unui academician este de 70 de ani.

În pofida greutăților, academicienii noștri privesc cu optimism în viitor. Iar începând cu ziua de astăzi a fost lansat un concurs pentru suplinirea a 23 de locuri vacante a membrilor corespondenți ai Academiei de Științe.

XENIA MUȘTUK, VITALIE SOBOL PENTRU COTIDIAN

Sursa: http://www.tv7.md