Radio Europa Liberă: Interviul dimineții la EL cu Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe

2012-08-06

 Interviuri: „Timpul şi istoria arată cine a avut dreptate...”

”Acad. Gheorghe Duca: „Numai cu o finanțare a cercetării științifice de la 1% în sus economia începe a simţi impactul ştiinţei.”

Aproape 0,4 % din Produsul Intern Brut al ţării a fost alocat în acest an pentru ştiinţă. E mult, e puţin? Un răspuns a insistat să afle Valentina Ursu de la preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Gheorghe Duca: „În general, scientologii, cei care studiază dezvoltarea şi ştiinţa, au ajuns la concluzia că dacă un stat finanţează ştiinţa între 0-0,2 % din PIB, atunci el susţine ceea ce e legat de cultură, artizanat, adică ce e legat de dezvoltarea naţiunii date. Dacă se finanţează pînă la 0,4 %, atunci începe a simţi învăţământul, adică ştiinţa are un impact asupra educaţiei. Dacă se finanţează 0,9 - 1%, începe a simţi economia, deci numai de la 1 % în sus economia începe a simţi impactul ştiinţei.”

Europa Liberă: Gheorghe Duca este membru al Guvernului de vreo 10 ani. Cît aţi cerut, cum aţi cerut, aşa vi s-a dat!

Gheorghe Duca: „Situaţia care s-a creat în 2009, schimbările care au avut loc şi criza care a apărut în Europa, a determinat Guvernul să micşoreze finanţările de la toate sectoarele pentru ca să reziste. Dar să ştiţi că Moldova a fost unica ţară din Europa care a redus finanţarea ştiinţei.”

Europa Liberă: Opinia savanţilor privind dezvoltarea Republicii Moldova se ia în calcul?

Gheorghe Duca: „Uneori este luată în calcul.”

Europa Liberă: Uneori cînd? Atunci cînd e vorba despre securitatea energetică?

Gheorghe Duca: „Printre altele, am prezentat o notă în care am demonstrat că tarifele care astăzi sunt elaborate de către organele competente sunt incompetente. Ele nu corespond realităţii. Cheltuielile pentru diferite acţiuni sunt prea exagerate. Am demonstrat că se pot micşora de 2 ori fără ca să îmbogăţim pe cineva şi să sărăcim pe cei care consumă. Din păcate, am primit un răspuns de la acest organ”.

Continuare...

Interviu realizat de Valentina Ursu

Sursa: europalibera.org