Seceta din 2012 provoacă o nouă criză economică în Republica Moldova

2012-08-17

La solicitarea conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cercetătorii de la Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), împreună cu savanţii din alte instituţii academice şi de profil de cercetare, au elaborat un studiu ce relevă impactul secetei din anul 2012 asupra dezvoltării economiei Republicii Moldova.

Conform studiului, seceta din acest an va tensiona conjunctura pieţei cerealelor, care deja a reacţionat prin creşterea preţurilor de piaţă a grâului, porumbului şi altor culturi cerealiere. Creşterea preţurilor la cerealele furajere vor provoca scumpirea produselor zootehnice – lapte, carne, ouă etc. În rezultatul scumpirii unei game largi de produse alimentare se aşteaptă şi o creştere a nivelului inflaţiei în a doua jumătate a anului 2012, notează specialiştii.

Concluzia la care au ajuns experţii prezumă o instabilitate a producţiei agricole în Republica Moldova prin scăderea recoltei medii la principalele culturi agricole, iar cea mai mare parte a riscurilor, în condiţiile ţării noastre, este asumată de către exploataţiile agricole. Sistemul de asigurare are un impact nesemnificativ asupra atenuării riscurilor ordinare, dar şi a celor catastrofice. Astfel, gradul sporit de incertitudine a veniturilor pe care pot conta exploataţiile agricole stimulează tendinţele de migraţie a populaţiei rurale, au concluzionat experţii.

În acelaşi context, cercetătorii de la IEFS au prezentat un set de măsuri, având drept scop combaterea efectelor secetei ce ar putea afecta roada din anii viitori. Restabilirea şi dezvoltarea în continuu a suprafeţelor de irigare, ridicarea nivelului de înzestrare tehnică şi tehnologică a sectorului agrar, implementarea soiurilor moderne, rezistente contra fenomenului de secetă, respectarea asolamentului şi altor cerinţe tehnologice de bază privind sectorul fitotehnic al agriculturii autohtone sunt doar câteva măsuri prezentate în studiu.

Nota informativă privind impactul secetei din anul 2012 asupra dezvoltării economiei Republicii Moldova, semnată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a fost expediată:
Domnului Nicolae TIMOFTI, Preşedinte al Republicii Moldova
Domnului Marian LUPU, Preşedinte al Parlamentului
Domnului Vladimir FILAT, Prim-ministru
Domnului Mihai GHIMPU, preşedinte al PL
Domului Valeriu LAZAR,Viceprim-ministru,
Domnului dr.hab. Vasile BUMACOV, ministru
 

Pentru mai multe detalii accesaţi anexa.

Centrul Media al AŞM