Radio Hîncești: Conducerea r. Hâncești a semnat un acord pe 7 ani cu Academia de Științe a Moldovei!

2012-09-01

Astăzi Conducerea r. Hâncești a semnat un acord pe un termen de 7 ani cu Academia de Știinte a Moldovei, reprezentată de o întreagă delegație de academicieni.

Președintele raionului, Grigore Cobzac, a declarat că evenimentul de astăzi a fost asteptat în Hacesti, iar prezența unei întregi delegații din partea Academiei de Științe a Moldovei este o dovadă a reciprocității. „Acordul este o pârghie eficientă în a schimba lucrurile spre bine în raion. Termenul acordului este de 7 ani, 2013-2020, nu este o acțiune de imagine sau PR, ci o acțiune de durabilitate ce ține în termen și timp pentru a identifica soluțiile și acțiunile pe care ar trebui să le întreprindem ca și guvernare locală pentru a redresa situația spre bine în raion și a oferi servicii de calitate cetățenilor”.

În sala de ședințe au fost prezenți toți factorii de decizie din raion. În mesajul său, Președintele r. Hâncești a mai declarat că speră la decizii argumentate din punct de vedere știintific care odată fiind acceptate de comun acord, administrația publică locală urmează sa le implimenteze.

„Ideea acordului a pornit de la constatările că pe segmentul economic lucrurile merg prost, deci încercările autoritătilor împreună cu societatea nu au fost eficiente iar acest acord prevede și elaborarea strategiei de dezvoltare social-economică”.
În ședința în care au fost semnat acordul s-a discutat si detaliat ideea de a elabora Enciclopedia raionului Hâncești despre care dl. Acad. Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei a declarat că „ această Enciclopedie a r. Hâncești va fi o bază pentru cele 5 % de Istorie Locală pe care urmează s-o studieze tinerii”.

Despre acordul care a fost semnat la data de 30 august la Hâncești, acad. Gheorghe Duca a declarat că „acest pas pe care îl facem acum este pentru a încerca să implimentăm rezultatele știintei, să fim ca un suport științific în dezvoltarea social-economică și culturală a r. Hâncești, care a fost un raion permanent cu indicatori buni și cu o poziție geografică favorabilă”. Președintele Academiei de Științe a mai adăugat că „nu am venit să rezolvăm toate problemele dvs, nu avem toate capacitățile să o facem, dar am venit să încercăm să folosim știința în folosul dvs. Tot ceea ce ne înonjoară astăzi practic este în mare masură rezultatul Științei, rezultatul unei gândiri, a studiului aprofundat”.

Acad. Gheorghe Duca a susținut în discursul său că trebuie să folosim potențialul real pe care-l deținem și să lăsăm declarațiile idealiste și utopiste care nu au soport intelectual, nici logistic. Acesta a mai adăugat că este necesar de elaborat mai întâi o metodologie a stategiei care urmează a fi ca și o fundamentare științifică a elaborării unei strategii.

„Sper să fie o istorie de succes, mai ales că mai aveți 3 ani de mandate, să ajungeți cu rezutate foarte bune ca locuitorii să se bucure de aleșii lor din raion, iar acesta va fi un mare succes și pentru dvs, dar și pentru noi” a declaarat spre final de discurs acad. Gheorghe Duca.

Printre personalitățile de vază prezente la această întâlnire s-a numărat și dl. Nae – Simion Pleșca, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acesta și-a exprimat bucuria și satisfacția de a fi present la semnarea unui astfel de acord de pionerat, afirmând ca nu pune nici o clipă la îndoială faptul că este unul de success și urmează a fi dus la bun sfârșit, iar această bună initiative să fie preluată și de celelalte raioane.

Vă reamintim că astăzi, 30 august 2012, a fost semnat un acord între Conducerea r. Hâncești și Academia de Științe a Moldovei, careurmărește asigurarea unei baze științifice pentru deciziile strategice luate la nivel local, dar și creșterea calității relevanței sferei educaționale .

ASM reprezintă unica instituţie publică de interes naţional în sfera ştiintei şi inovării, fiind totodată coordonator plenipotenţiar al activităţii ştiinţifice şi de inovare, în calitate de consultant ştiintific al autoritatilor publice ale Republicii Moldova, acesta are totuşi statut autonom bazîndu-se pe autoadministrare.

Autor: Marina Vîzdoagă
Sursa: Radio Hâncești Regional