Radio Hîncești: Președintele Academiei de Științe a Moldovei și Directorul UNICULUI Liceu de copii dotați din țară, invitați la Radio Hâncești Regional

2012-09-01

Astăzi, 30 august, Radio Hâncești Regional a fost gazda unor personalități importante ptr Republica Moldova. Președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca și Directorul Liceului Academiei de Științe a Moldovei, UNICUL liceu pentru copii dotați din Republica Moldova, Iurie Cristea, au participat la o discuție în emisie directă în cadrul emisiunii DIALOG.

Pornind de la evenimentul că, tot astăzi, a fost semnat un acord între Conducerea raionului Hâncești și Academia de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii DIALOG, acad. Gheorghe Duca ne-a informat despre importanța Academiei de Științe pentru dezvoltarea Republicii, mai ales că Academia de Ştiinte a Moldovei este cel mai înalt for ştiintific din ţară, fiind o instituţie de stat, care are calitate de persoană juridică, statut autonom şi funcţionează pe principii de autoadministrare. Aceasta a fost înființată în 1946 si este principala organizație științifică din Republica Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei.

În cadrul acestei emisiuni, dl. Acad. Gheorghe Duca ne-a relatat detalii despre importanța Academiei de Științe în Republica Moldova, perspectivele pe care le oferă aceasta țării, reprezentând-o în acest fel pe arena international, dar și despre modalitățile prin care AȘM contribuie la dezvoltarea societății. Și fiindcă astăzi a fost semnat acest acord care urmărește asigurarea unei baze științifice pentru deciziile strategice luate la nivel local, dar și creșterea calității relevanței sferei educaționale, dl. Președinte AȘM a concretizat în fața microfoanelor ce aduce, concret, pentru Hâncești, acest acord de colaborare între AȘM și Consiliul rational Hâncești și care sunt așteptările celor din raion, dar și celor de la Academie. Totodată, dl. Acad. Gheorghe Duca a precizat cât este de important ca Conducerea raionului să semneze un asemenea acord cu AȘM, care ar contribui la dezvoltarea socială, culturală și economică a raionului.

Pentru a asigura viitorul țării, AȘM a investit în tânăra generație, creând astfel un Cluster educaţional-ştiinţific UnivER SCIENCE, care reprezintă o asociere de structuri specializate, înalt competitive, certificate pentru cercetare-inovare şi instruire. Este fondat în baza Liceului AŞM (LAŞM), Universităţii AŞM (UnAŞM) şi structurilor din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei cu scopul de a concentra resursele materiale şi intelectuale, disponibile pentru desfăşurarea activităţii de pregătire şi perfecţionare a cadrelor ştiinţifice. Și pentru că în studio a fost în calitate de invitat chiar Directorul Liceului Academiei de Științe a Moldovei, acesta ne-a relatat despre importanța unui astfel de Liceu pentru Republica Moldova. Fiind un Liceu pentru copii dotați este, probabil, singurul care face admiterea în baza unor examene și dacă tot vorbeam despre Hâncești, numărul elevilor din acest raion sunt approximate la circa 10% din numărul total a elevilor, un rezultat foarte bun, comparativ cu alte raioane. Iar acest fapt demonstrează și calitatea studiilor la Hâncești manifestate prin numărul destul de mare a copiilor care reușesc sa treacă acest examen de admitere și aduc rezultate frumoase la concursurile naționale și internationale.

Totodată, dl. Iurie Cristea a adus exemple concrete din performanțele pe care le-au obținut elevii din acest liceu, accentuând motivele pentru care părinții și-ar dori ca odorașii lor să-și facă studiile la un astfel de liceu. Invitatul a accentuat că liceul are drept scop depistarea, promovarea şi instruirea elevilor dotaţi sub toate aspectele dezvoltării şi integrării acestora într-o societate modernă; asigurarea excelenţei în predare şi educaţie, prin aplicarea strategiilor şi tehnologiilor educaţionale moderne; identificarea şi valorificarea capacităţilor individuale ale fiecărui elev; precum și dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevilor, educarea lor în spiritul valorilor umane naţionale şi universal, dar și formarea unui absolvent în măsură să decidă asupra propriei cariere, să contribuie la articularea propriilor trasee de dezvoltare intelectuală şi profesională, să se integreze activ în viaţa socială.

Spre final acad. Gheorghe Duca a accentuat importanța Științei în dezvoltarea societății și asigurarea unui viitor prosper, la mesajul căruia, Directorul LAȘM a adăugat că studiile tinerilor și investirea în capacitățile lor este primul pas întru asigurarea viitorului pe care ni-l dorim.

„Prin cunoaștere putem obține ceva, iar prin acest acord am apropiat Știința de practică!”

Delegatia ASM la Hancesti, part1

Delegatia ASM la Hancesti, 2

Autor: Marina Vîzdoagă
Sursa: Radio Hâncești Regional