La Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a deschis lucrările Primul Congres Mondial al Eminescologilor

2012-09-03
 

Renumiţi eminescologi din mai multe ţări s-au întrunit la Chişinău, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul primului Congres Mondial al Eminescologilor. Evenimnetul este dedicat împlinirii a 70 de ani a academicianului Mihai CIMPOI, reputat critic, eminescolog, istoric literar, redactor literar şi eseist.

Cu prilejul deschiderii lucrărilor prestigiosului Congres, E.S. Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova a adresat un cordial salut şi sincere felicitări participanţilor primului Congres al Eminescologilor. Excelenţa Sa a exprimat bucuria că prima reuniune a eminescologilor este găzduită de Republica Moldova şi întruneşte renumiţi scriitori, profesori universitari şi academicieni din diferite areale culturale din întreaga lume. „Am ferma convingere că lucrările Congresului vor constitui un important prilej de a trece în revistă activităţile de traducere, studiere şi promovare a operei eminesciene în întreaga lume”. Totodată, Preşedintele ţării a exprimat încrederea că lucrările congresului vor contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, iar dezbaterile şi lansările de carte din cadrul lor, vor trezi interes tuturor celor interesaţi de opera marelui poet Eminescu. Nicolae Timofti a adresat sincere felicătări acad. Mihai Cimpoi cu ocazia aniversării celor şapte decenii de viaţă. Remarcând meritele sale în domeniile ştiinţei şi culturii precum şi contribuţie la procesul renaşterii noastre naţionale, Preşedintele Nicolae Timofti a subliniat că acad. Mihai Cimpoi s-a aflat în scena acestor lupte pentru promovarea valorilor noastre spirituale, autentice şi pentru instaurarea demnităţii. Cu prilejul venerabilei vârste, dar şi pentru contribuţia valoroasă în domeniile ştiinţei şi culturii, Preşedintele Nicolae Timofti i-a conferit acad. Mihai Cimpoi titlul onorific „Om emerit”.

Un salut cordial însoţit de urări de conlucrare laborioasă şi sejur plăcut în Moldova a adresat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Cu ocazia frumoasei aniversări, preşedintele AŞM i-a dorit acad. Mihai Cimpoi multă sănătate şi noi realizări în domeniul care l-a consacrat. În contextul culturii, ştiinţei, literaturii şi, bineînţeles, al proceselor de renaştere naţională, Domnia sa s-a referit, în special, la rolul pe care îl are în domeniul cercetării, al studierii şi promovării valorilor noastre clasice şi contemporane. În tot ce face, a specificat preşedintele AŞM, acad. Mihai Cimpoi este preocupat de întreg spaţiul cultural românesc şi de interconexiunile dintre literatura română cu alte literaturi în spiritul dialogului valoric european şi universal. Congresul organizat la Chişinău, cu ocazia aniversării a 70-a aduce dovada recunoaşterii meritelor Domniei Sale în domeniul eminescologiei, căreia i-a consacrat mulţi ani de activitate, rezultaţi „cu zece cărţi şi studii monografice, cu pregătirea unei ediţii a „Integralei Eminescu” în 8 volume, cu un volum – unicat, care adună 74 de dialoguri cu eminescologi şi traducători din 51 de ţări şi acum, recent, cu realizarea unui proiect unic: Dicţionarul enciclopedic „Mihai Eminescu”, apărut chiar în această zi la editura Gunivas din Chişinău”. În semn de înaltă preţuire a activităţii de cercetare a moştenirii literare a scriitorului Mihai Eminescu şi promovarea operelor eminesciene pe multiple planuri preşedintele AŞM i-a înmânat acad. Mihai Cimpoi Diploma Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Înalte distincţii academice au fost oferite şi oaspeţilor - Medalia „Dmitrie Cantemir”şi Diploma „Meritul academic”.

Iniţiativa de a organiza un Congres al Eminescologilor l-a luat prin surprindere pe acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie a Academiei Române, dar, după cum s-a exprimat Domnia sa, surpriza este bună pentru că ea vine într-un moment potrivit când Eminescu nu că are nevoie de lauda noastră, dar are nevoie puţin de înţelepciunea noastră şi de spiritul de cumpătare al nostru. „Mihai Cimpoi, pe care îl sărbătorim astăzi are în imaginaţia mea pe un valah, figura şi semnele comportamentale ale unui răzeş din epoca lui Ştefan cel Mare. Îmi place la el că nu se grăbeşte şi mai ales că se ţine de cuvânt. El duce munca până la capăt, nu-i place să construiască din fuga cailor. Nu e să remarc tema lui unică de studiu, dar este în mod evident tema sa prioritară. A scris mult despre Eminescu. Acum strânge toate cunoştinţele, toate descoperirile, analizele sale critice într-un dicţionar enciclopedic Eminescu”. Academicianul Eugen Simion i-a dorit colegului său să trăiască aşa cum a trăit şi până acum - cu cinste şi demnitate. Cât despre Congres, Domnia sa consideră că a fost o idee minunată ca acesta să fie legat de un moment important din biografia unui eminescolog.

Discursuri omagiale au mai ţinut poetul şi parlamentarul Ion Hadârcă, prof. Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni ş.a.

La rândul său, acad. Mihai Cimpoi a mulţumit tuturor pentru că au dat curs invitaţiei de a participa la primul Congres Mondial al Eminescologilor, dar şi pentru cuvintele calde adresate. Academicianul a ţinut să specifice că, Congresul are loc la Chişinău, unde Eminescu este iubit, studiat, înţeles şi acceptat ca poet naţional al tuturor românilor. „Ce-a făcut Eminescu în domeniul eminescologiei ştiţi prea bine, lucruri fundamentale”, a spus eminescologul, iar „a-l înţelege pe Eminescu înseamnă al scrie, al raporta la literatura universală şi întreaga literatură românească pe care el a cunoscut-o”.

Partea a doua a zilei a fost dedicată unor importante lansări de carte, printre care „Dicţionarul literaturii române”, prezentat de acad. Eugen Simion, „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic”, de acad. Mihai Cimpoi şi prezentat de Valeriu Matei, „Eminescu în grafia mondială”, prezentată de Nicolae Ioniţă, Albumul „Mihai Cimpoi – 70”, prezentat de Daniel Corbu şi Filomena Corbu, „Culegere de studii consacrate acad. Mihai Cimpoi”, prezentată de acad. Mihai Dolgan etc.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM