24h: PNUD lansează o colecţie de istorii de succes despre proiecte inovatoare. Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova este prezentat drept unul de succes

2012-09-06

Septembrie 6, 2012 - 10:18

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat o nouă publicaţie în cadrul reuniunii Comitetului Executiv, care prezintă realizările transformatoare de dezvoltare din Europa de Est şi Asia Centrală. Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova este prezentat drept unul de succes în regiune.

Publicaţia, întitulată ”În serviciul oamenilor şi al ţărilor”, oferă exemple concrete de strategii cu câștiguri triple, care au drept scop să promoveze concomitent obiectivele sociale, economice și de mediu. Datorită acestor strategii inovatoare, PNUD – întotdeauna în parteneriat cu guvernele, sectorul privat și societatea civilă - a contribuit la crearea locurilor de muncă, îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cei mai vulnerabili, gestionarea mediului într-un mod responsabil, și prevenirea situațiilor de criză și a dezastrelor și asistență pentru reducerea consecințelor în urma acestora.

"Există calități comune pentru schimbările transformatoare, indiferent de context sau țara în care acestea au loc", a declarat Helen Clark, directorul PNUD. "Unele caracteristici importante ale acestor schimbări de succes includ rezultate măsurabile, parteneriate puternice cu instituțiile statului și societatea civilă și capacități naționale mai bune de a gestiona proiecte de dezvoltare independent."

În pofida veniturilor medii relativ mari în multe țări din regiune, un număr mare de oameni sunt săraci sau se află în prag de sărăcie. Inegalitățile în creștere, ca urmare a excluderii sociale, economice și politice, rămân o provocare. Degradarea mediului, în special ratele ridicate ale emisiilor de gaze cu efect de seră în unele țări din Europa de Est și Asia Centrală, reprezintă amenințări suplimentare pentru dezvoltare.

"Fiecare istorie documentează modul în care PNUD răspunde la solicitările guvernelor din Europa și Asia Centrală, oferind un sprijin amplu în domeniul politicilor în scopul atenuării impactului șocurilor economice și ecologice, care ar putea aduce oamenii înapoi în sărăcie", a declarat Cihan Sultanoglu, director al Biroului PNUD pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente.

În Republica Moldova, PNUD ajută 60 de sate din 12 raioane să-şi conecteze instituțiile publice şi private la sisteme de încălzire ce utilizează combustibil din biomasă, produs din deșeuri agricole, ușor accesibile; schimbarea a condus la crearea unei industrii profitabile de producere a combustibilului din biomasă.

Sursa: 24h.md