Simpozionul al XIII-lea de Numismatică

2012-09-06

La 6 septembrie 2012, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a avut loc Şedinţa de deschidere a celui de al XIII-lea Simpozion de Numismatică.

Simpozionul de Numismatică a devenit o tradiţie pentru mai multe instituţii şi parteneri, care din an în an se extinde atât din punct de vedere numeric a participanţilor cât şi din punct de vedere a valorii ştiinţifice, a ţinut să remarce Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Domnia sa a mai specificat că după discuţiile din cadrul Simpozionului va urma „publicaţia materialelor, studiilor, ceea ce este foarte important, deoarece o discuţie ştiinţifică trebuie să aibă şi un rezultat concret, un rezultat material. În cazul dat materia se exprimă prin publicaţiile care se răspândesc într-o arie geografică şi ştiinţifică foarte largă”.

Gheorghe Postică, viceministru, Ministerul Culturii al Republicii Moldova a constatat că fondul de descoperire în ultimii 20 de ani s-a mărit considerabil şi această sporire a surselor numismatice care sunt puse în valoare se datorează în mare parte activităţii desfăşurate de către muzeu cu societatea de numismatică, a colaboratorilor de la Institutul „Vasile Pârvan” al Academiei Române. „Anul acesta aduc alte noi informaţii care îmbogăţesc tezaurul nostru cultural general, îmbogăţesc baza factologică a ştiinţei istorice”, a declarat viceministrul.

Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM a adus un mesaj de felicitare participanţilor la simpozion din partea conducerii AŞM. „Mă bucur foarte mult că acest domeniu de elită, are din an în an tot mai mulţi admiratori, susţinători. AŞM are o colaborare foarte strânsă cu Academia Română în ceea ce priveşte acest domeniu. Este vorba despre un proiect internaţional prin care Moldova prin intermediul României a participat împreună cu Franţa, Slovenia, Polonia la nişte cercetări de amploare şi desigur că cercetătorii noştri au învăţat foarte mult”, a menţionat Domnia sa. De asemenea, Mariana Şlapac, vicepreşedinte al AŞM a declarat că Institutul de Studii Enciclopedice va pregăti un volum de carte dedicată circulaţiei monetare pe teritoriul Republicii Moldova din cele mai vechi timpuri până în prezent.

Mai multe avantaje a desfăşurării Simpozionului de Numismatică a prezentat Eugen Nicolae, director adjunct ştiinţific al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române. „Un avantaj ar fi în legătură cu participarea Moldovei la acel program european de cercetare, faptul că indiferent de dimensiuni, asemenea manifestări dacă sunt ritmice, dacă lasă în urmă publicaţii ce au efect în ţările cu pricina sau în vecinătate sunt foarte bine văzute, când candidezi la un proiect ştiinţific european”, a declarat Domnia sa.

Ana Boldureanu, şef al Sectorului de Istorie Medievală şi Numismatică al MNAIM a menţionat că în cadrul simpozionului vor fi prezentate lucrări din numismatica generală, antică, grecească, romană dar vor fi şi lucrări ce ţin de circulaţia monetară pe teritoriul Republicii Moldova.

La manifestare participă cercetători numismaţi şi colecţionari din Germania, România, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de către Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi Societatea Numismatică din Republica Moldova şi se desfăşoară în perioada 5-9 septembrie.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM