Colecţia de istorii de succes lansată de PNUD: date despre Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova

2012-09-07

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat o nouă publicaţie în cadrul reuniunii Comitetului Executiv, care prezintă realizările transformatoare de dezvoltare din Europa de Est şi Asia Centrală. Publicaţia, intitulată „În serviciul oamenilor şi al ţărilor”, oferă exemple concrete de strategii de dezvoltare eficiente, care au drept scop să promoveze concomitent obiectivele sociale, economice şi de mediu. 

În ceea ce priveşte Republica Moldova, publicaţia respectivă cataloghează derularea Proiectului Energie şi Biomasă drept un caz de succes în regiune în domeniul energiei şi mediului ambiant, în contextul în care degradarea mediului, în special ratele ridicate ale emisiilor de gaze cu efect de seră în unele ţări din Europa de Est şi Asia Centrală, reprezintă ameninţări suplimentare pentru dezvoltare.

Proiectul Energie şi Biomasă a fost lansat în anul 2011. Cu un buget total de 14.56 mln. EURO, acordat de Uniunea Europeană (14 mln. EURO) şi PNUD Moldova (0,56 mln. EURO), Proiectul Energie şi Biomasă îşi propune să contribuie la crearea unui sistem sigur, competitiv şi durabil de producere a energiei din surse regenerabile, în special biomasă din deşeuri agricole.

Conform publicaţiei menţionate, datorită implementării acestui proiect, la momentul actual aproximativ 60 de sate din 12 raioane şi-au conectat instituţiile publice şi private (şcoli, grădiniţe, centre de sănătate) la sisteme de încălzire ce utilizează combustibil din biomasă, produs din deşeuri agricole, uşor accesibile, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, numărul total al beneficiarilor fiind de peste 23 000 de persoane. Aceeaşi publicaţie mai precizează faptul că peste 500 de case individuale beneficiază de energie din biomasă în scopuri personale.

În acelaşi timp, facilităţile introduse de Guvern încurajează producerea energiei din surse regenerabile. Acest fapt a condus la crearea unei industrii profitabile de producere a combustibilului din biomasă, astfel încât numărul de producători de biomasă din deşeuri agricole a crescut de patru ori pe parcursul primului an al derulării proiectului în cauză.

De asemenea, se mai menţionează că pe parcursul desfăşurării proiectului, au fost organizate activităţi de dezvoltare a cunoştinţelor şi capacităţilor la toate nivelurile de implementare. Peste 1 100 de lideri comunitari au obţinut cunoştinţe noi cu privire la noile sisteme şi tehnologii termice pe bază de biomasă, aspectele operaţionale-cheie ale acestora, stabilirea relaţiilor eficiente cu furnizorii locali de combustibil pe bază de biomasă, asigurând astfel un set de instrumente practice necesare pentru a garanta un management adecvat al sistemelor termice pe bază de biomasă la nivel de comunitate.

Până în anul 2014, se estimează că energia regenerabilă va juca un rol determinant în sporirea securităţii energetice şi în creşterea economică a comunităţilor rurale.

Centrul Media al AŞM