RGN Press: N. Dabija: „O limbă va renaşte mereu prin vorbitorii ei”. „Să nu mai vorbim despre Limba Română, pur si simplu, s-o vorbim”

2012-09-10
 

De Ziua Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea Română”, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Şedinţa festivă, în cadrul căreia scriitorul, istoricul literar, membru de onoare al Academiei Române, Nicolae Dabija a susţinut prelegerea academică „Partea noastră de veşnicie – Limba Română”

Şedinţa festivă, a făcut Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe mult prea neîncăpătoare pentru elita intelectuală a ţării, care a asistat la o oră de înălţare spirituală, dar şi pentru toţi cei care, după cum avea să spună în impresionanta sa prelegere poetul Nicolae Dabija, după Sfânta Scriptură, au venit „să-şi spună rugăciunea în limba în care s-a născut”, adică în Limba Română.

Evenimentul i-a avut drept invitaţi pe E.S. Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova, Chiril Lucinschi, preşedinte al Comisiei parlamentare, E.S. Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova şi alţi şefi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, rectorii instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova, reprezentanţii uniunilor de creaţie şi asociaţilor profesionale din Republica Moldova, distinşi oameni de cultură.

„Pentru întreaga comunitate ştiinţifică Sărbătoarea Naţională „Limba Noastră cea Română” este un motiv de bucurie de mare izbândă”, a declarat în cuvântul său inaugural preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, sărbătoarea în sine fiind un indicator al faptului că Limba este o dimensiune importantă a identităţii unui popor alături de simboluri, trecutul istoric şi cultural. Preşedintele AŞM a menţionat că în această zi mai mult ca niciodată „suntem mai aproape de cuvânt, mai aproape de Limba Română”. Iar la cei care se întreabă dacă mai are rost să sărbătorim, preşedintele AŞM le-a răspuns fără ezitare că are rost şi asta pentru că, a comemora Sărbătoarea Limba Noastră cea Română an de an reprezintă curaj, înseamnă a ne redobândi identitatea, demnitatea naţională şi a da Limbii Noastre Române statutul ei firesc de limbă de stat. Academia de Ştiinţe, a subliniat acad. Gheorghe Duca, s-a văzut nevoită să combată teorii aberante şi să lupte cu cei care se încăpăţinează să inventeze o nouă limbă. Academia de Ştiinţe a Moldovei, încă în 1994, şi-a reiterat poziţia faţă de acest subiect şi a încercat „să îi lumineze pe toţi cu lumină dreaptă”, vorba lui Mateevici, afirmând că în Republica Moldova se utilizează limba română şi punctum, vorba lui Mihai Eminescu. „De ce atâta zgomot „patriotic”, stimaţi domni? Nu mai vorbiţi despre Limba Română  pur şi simplu, vorbiţi-o!”, a îndemnat preşedintele AŞM.

Citește mai departe....

O corespondenta de la Eugenia Tofan, Centrul Media al AŞM

Sursa: http://www.rgnpress.ro