Soluții de remediere pentru apele r. Nistru oferite de Academia de Științe a Moldovei

2012-09-13

Astăzi, 12 septembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa de presă „Poziţia oamenilor de ştiinţă vizavi de situaţia ecologică din bazinul râului Nistru”.

Conferinţa a fost susţinută de m.c. Ion Dediu, dr.hab., prof. Tudor Lupaşcu, (directorul Institutului de Chimie al AŞM), dr.hab. prof. Elena Zubcov (Institutul de Zoologie al AŞM), dr. Oleg. Bogdevici (Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM) - specialişti cu renume în domeniul mediului, ecologiei şi chimiei din cadrul Academiei de Ştiinţă a Moldovei. La eveniment a participat Avocatul Parlamentar Aurelia Grigoriu.

În prezentarea sa, dr. hab., prof. Elena Zubcov a menționat că problemele ce vizează starea resurselor de apă a Republicii Moldova sunt permanent în vizorul comunității științifice. Mai mult, pentru a asigura suportul științific în racordarea la rigorile și standardele europene în domeniul utilizării și gestionării resurselor de apă, în cadrul AȘM este implementat Programul de Stat „Cercetări științifice și de management ale calității apelor”, printre ultimele activități efectuate de către echipa de implementare a programului fiind participarea la elaborarea actelor normative aferente noii Legi ai apelor.

Problemele ce vizează starea apelor din r. Nistru sunt în mare parte legate de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk. În rezultatul funcţionării nodurilor hidrotehnice existente starea ecologică a r. Nistru s-a înrăutăţit considerabil, factorii determinanți în acest proces fiind fluctuaţiile nivelului apei și dezechilibrul regimului termic. Deseori, pe segmentul Naslavcea-Otaci, nivelul apei scade până la dezgolirea fundului r. Nistru. Dr. hab. Elena Zubcov a expus și câteva preocupări privind regimul hidrobiologic al r. Nistru, dispariţia şi înlocuirea speciilor de râu cu cele caracteristice pentru lacuri, scăderea speciilor valoroase de peşti. Pentru remedierea stării actuale a apelor din r. Nistru, precum și managementul riscurilor ecologice, este necesar de a consolida capacitățile naționale de management ecologic și de a coopera, la nivel regional, cu Ucraina în vederea protecției coordonate a bazinului r. Nistru.

Avocatul Parlamentar, Aurelia Grigoriu, a reiterat importanța problemei din perspectiva drepturilor omului și prevederilor naționale constituționale ce vizează dreptul la viață și dreptul la un mediu înconjurător sănătos, precum și din perspectiva noului drept fundamental la apă, recunoscut recent de către comunitatea internațională. Totodată, ombudsman-ul a solicitat suportul comunității științifice în prevenirea repercusiunilor posibile ale situației dezastruoase în care se află astăzi bazinul r. Nistru și a sugerat Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să examineze problemele ecologice ale r. Nistru în cadrul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Membrul corespondent, Ion Dediu și-a exprimat regretul vizavi de situația ecologică actuală din bazinul r. Nistru și a constat lipsa continuităţii în soluționarea problemelor ecologice din partea factorilor de decizie atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina. În acest sens, expertul a îndemnat autoritățile publice din Republica Moldova să preia inițiativa în soluționarea acestei probleme regionale de actualitate.

Dr. hab, prof. Tudor Lupașcu a remarcat câteva experiențe nefaste anterioare cu care s-a confruntat Republica Moldova, analizate în cadrul Institutului de Chimie și a lansat inițiativa de a organiza o ședință comună a specialiștilor din Republica Moldova și Ucraina, care să examineze și să evalueze impactul transfrontalier al r. Nistru și să ofere soluții factorilor de decizie.

Acad. Boris Gaina, coordonator al Secției de științe agricole a AȘM, a evidențiat impactul mineralizării apelor asupra terenurilor agricole, care fiind irigate cu acestea vor avea un efect dezastruos asupra fertilității solurilor. În vederea soluționării problemelor abordate, academicianul coordonator, a venit cu propunerea către comunitatea științifică ucraineană de-a iniţia un proiect bilateral de colaborare în vederea remedierii și prevenirii degradării bazinului r. Nistru.

Prezent la eveniment, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreședintele AȘM a reiterat importanța sensibilizării opiniei publice asupra problemelor ce vizează mediul, îndeosebi apele, precum și rolul pe care îl are societatea în formarea atitudinii factorilor de decizie față de acest subiect de importanţă majoră.

Centrul Media al AŞM