Savanţi din peste 15 ţări din domeniul fizico-tehnic, întruniţi în cadrul unei Conferinţei Internaţionale

2012-09-14
 

La 11 septembrie şi-a deschis lucrările Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Ştiinţa materialelor şi fizica materiei condensate”  („Materials Science and Condensed Matter Physics”, MSCMP-2012). Evenimentul este organizat de Institutul de Fizică Aplicată al AŞM şi Societatea Fizicienilor din Moldova, în cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei.

Manifestarea ştiinţifică care se desfăşoară, pe parcursul a patru zile, la vadul lui Vodă întruneşte savanţi din domeniul fizico-tehnic din peste 15 ţări - Belgia, Cehia, Germania, China, Grecia, ţările CSI, Franţa, Israel, Marea Britanie, Polonia, România, SUA, Turcia, Suedia, ţările Baltice precum şi din instituţiile de cercetare şi universităţile din Republica Moldova.

La inaugurarea lucrărilor forului a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în persoana preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca şi vicepreşedintelui, m.c. Ion Tighineanu, coordonator al Secţiei ştiinţe exacte şi economice a AŞM.

Subliniind importanţa Conferinţei, m.c. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, care a inaugurat şi a moderat lucrările forului a menţionat că evenimentul este foarte important pentru dezvoltarea ştiinţelor fizico-tehnice în Moldova atât în menţinerea şi promovarea imaginii Republicii Moldova în plan internaţional, cât şi pentru atragerea subvenţiilor străine în dezvoltarea ştiinţei. Forul ştiinţific internaţional are un spectru larg de probleme care vor fi abordate pe parcursul sesiunilor şi asta pentru că ştiinţa materialelor este un domeniu foarte vast. Spectrul larg de probleme este determinat de acei specialişti şi acele instituţii de cercetare din republică, inclusiv universităţi, care pe parcursul a mai multor decenii pregătesc cadre de înaltă calificare, devenind ulterior specialişti notorii. Directorul a mai specificat că geografia destul de extinsă a participanţilor din acest an reflectă, bineînţeles, şi acea geografie de colaborări, pe care o are Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D.Ghiţu”, Universitatea Tehnică a Moldovei cu toţi cei care sunt interesaţi de domeniul ştiinţei materialelor şi a fizicii stării condensate, mai exact, de problemele fundamentale şi aplicative.

„Acest forum a adus în Moldova mulţi reprezentanţi din diferite ţări ale lumii şi este foarte important că cercetătorii noştri au posibilitatea să se întâlnească cu parteneri străini, să iniţieze contacte de colaborare, mai ales şi din considerentul că Republica Moldova, recent, s-a asociat la Programul Comunitar Cadru 7”, a menţionat în luarea sa de cuvânt m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM. În acelaşi context, Domnia sa a precizat că cercetătorii din Moldova pot iniţia proiecte, pot fi coordonatori de consorţiumuri europene, pot câştiga granturi de la Bruxeless, toate acestea contribuind substanţial la impulsionarea dezvoltării ştiinţei în ţara noastră. Vicepreşedintele AŞM a exprimat speranţa că aceste noi oportunităţi vor aduce tineretul în laboratoarele de cercetare, care vor pune o bază solidă pentru dezvoltarea nu doar a cercetării ştiinţifice, dar şi a procesului de inovare, de implementare a rezultatelor cercetării în practică, acesta fiind şi un deziderat de a ridica economia Republicii Moldova. Iar faptul că la Chişinău a venit o pleiadă de cercetători de talie europeană, susţine m.c. Ion Tighineanu, înseamnă că Republica Moldova are o imagine şi aceasta a venit graţie eforturilor consolidate întreprinse de cercetătorii noştri pe parcursul anilor, prin publicaţii în reviste internaţionale prestigioase etc.

Importanţa conferinţei internaţionale pentru mediul ştiinţific din domeniu fizicii a fost reiterată de către acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNNA, care a remarcat că acest domeniu formează viitorul noilor tehnologii, iar tradiţia ştiinţifică care numără mai mult de 10 ani, nu poate decât să bucure că rezistă în timp.

Evenimentul a fost însoţit şi de surprize plăcute. Una din ele a fost înmânarea Premiului „Iurii Semionov” doctorului habilitat, profesorului Mihail Revenco, pentru o serie de lucrări executate în domeniul cristalografiei şi doctorului în ştiinţe fizice Paulina Bouroş pentru obţinerea unor rezultate de performanţă în acelaşi domeniu. Premiul este instituit de către familia savantului Iurii Semionov şi se decernează o dată la doi ani.

O altă surpriză nu mai puţin plăcută a fost conferirea Medaliei „Dimitrie Cantemir” membrului corespondent Alexandru Dicusar, care zilele acestea a marcat cea de-a 70 aniversare. Distincţia a fost înmânată de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, Domnia sa remarcând rezultatele remarcabile ale septuagenarului, obţinute de-a lungul carierei sale în domeniul ştiinţelor fizice. Preşedintele AŞM i-a dorit multă sănătate şi realizări la fel de frumoase şi pe viitor. Cu aceeaşi ocazie, omagiatului i-a fost adresat un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu.

Lucrările Conferinţei Internaţionale vor finaliza cu elaborarea unei rezoluţii, în care vor fi expuse rezultatele activităţii forului, vor fi înaintate noi propuneri şi recomandări pentru ediţia viitoare.

Conferinţa MSCMP-2012 este o continuare a seriei de conferinţe periodice internaţionale în fizică (MSCMP-2001, 2004, 2006, 2008, 2010) ce şi-au desfăşurat lucrările la Chişinău şi au beneficiat de o apreciere înaltă din partea comunităţii internaţionale a savanţilor.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM