La AŞM a fost lansat studiul monografic „The european option of the Republic of Moldova”

2012-09-26
 

La 25 septembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a fost lansată lucrarea „The european option of the Republic of Moldova”. Cartea reprezintă un studiu realizat în cadrul proiectului instituţional „Oportunităţi de valorificare a opţiunii de integrare europeană a Republicii Moldova” (2011-2014), de către Şecţia Studii Europene a Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM.

„Noi prezentăm lucrarea în profunzime pentru a aduce soluţii și recomandări, pentru a prezenta o panoramă multiaspectuală, aceasta fiind o verigă în centrul manifestărilor de integrare europeană ce au loc în Republica Moldova”, a declarat dr. hab., prof. univ., Victor Moraru, director IIEŞP al AŞM.

Prezent la evenimentul lansării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a menţionat că, în cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, au fost transmise câteva exemplare ale cărţii „The european option of the Republic of Moldova”, înalţilor oficiali europeni, care au apreciat înalt studiul realizat. Preşedintele AŞM a mai specificat că această carte este bună pentru ambasadorii și reprezentanții relațiilor externe, fiindcă reflectă aspirațiile țării noastre în acest domeniu, analizat din punct de vedere ştiinţific. Totodată, Domnia sa a sugerat conducerii institutului să transmită câteva exemplare tuturor ambasadelor şi reprezentanţilor misiunilor diplomatice.

Studiul monografic, prin definiție, este un sprijin în realizarea opțiunii de integrare europeană a Republicii Moldova, a exprimat dr., conf. cerc. Victor Juc, şef Secţia de Studii Europene a IIEŞP al AŞM. „De la noi se așteptă nu numai lucrări fundamentale, dar și unele aplicative, date fiind solicitările Guvernului, dar și solicitările timpului. Având experiențe mai mici, ar trebui să ne ancorăm pe lucrări aplicative”, a precizat dumnealui. În acest studiu și-au găsit reflectare șase probleme, a evidenţiat vorbitorul, printre care cercetarea în procesul de negociere a acordului de asociere, acordului de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova și acordului de liber schimb. Alte două probleme importante vizează rolul și locul Republicii Moldova în sistemul de relații subregionale, prin cercetarea experienței țărilor care deja au realizat integrarea europeană în Uniunea Europeană. Sunt vizate şi unele aspecte sectoriale, fiind vorba în special de agricultură.

În studiu se încearcă și se demonstrează reușit că se efectuiază acele schimbări care se încadrează în cerințele comunității europene pentru ca Republica Moldova să corespundă anumitor standarde, cerințe, a exprimat academicianul Gheorghe Rusnac, toate gândurile care sunt expuse aici, sunt și argumentate cu exemple concrete, cifre, statistică din realitatea de astăzi a ţării.

Dr., conf. univ. Iurie Josanu, participant la elaborarea studiului, a prezentat problemele abordate, precum adoptarea noii Constituții care a făurit și a dat un imbold pentru trecerea de la statele totalitare la cele democratice, făurirea sistemelor politice și democratice şi reforma sistemului electoral care diferă de la țară la țară.

La elaborarea monografiei au contribuit dr., conf. univ. Aurelia Peru-Balan, IIEŞP al AŞM, care a reflectat îndeplinirea condițiilor pentru liberalizarea regimului de vize dintre UE și RM, dr. Angela Cuşnir, IIEŞP al AŞM, căreia i-a revenit capitolul economic, axat pe cercetarea costurilor și beneficiilor aderării RM la UE pe domeniul politicii regionale vizând politica agrară, libera circulație a bunurilor şi politica regională.

Cartea „The european option of the Republic of Moldova” este editată în limba engleză.

Centrul Media al AŞM