Şedinţa CSŞDT al AŞM, desfăşurată la Grădina Botanică (Institut)

2012-10-01
 

La 27 septembrie curent a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) al AŞM, care s-a desfăşurat la Grădina Botanică (Institut).

Şedinţa a început cu prezentarea unei informaţii generale despre Grădina Botanică, expusă de către directorul instituţiei, dr. Alexandru Teleuţă. Membrii CSŞDT au fost invitaţi să viziteze mai multe colecţii şi expoziţii, care reprezintă mândria instituţiei, printre care expoziţiile Rosarium, Lianarium şi Grădina de pomi cu coroana dirijată. De asemenea, au fost admirate colecţiile de plante medicinale, colecţiile de plante floricole decorative, furajere şi alte colecţii, importante pentru economia naţională. Atenţia vizitatorilor a fost atrasă de frumuseţea plantelor tropicale, exotice din Oranjeria Grădinii Botanice, menţinută cu grijă de către colaboratorii instituţiei.

Revenind în sala de şedinţe a Grădinii Botanice, membrii CSŞDT al AŞM au audiat raportul cu privire la activitatea ştiinţifică şi managerială a instituţiei în perioada anilor 2007-2011 şi perspectivele de dezvoltare. O amplă informaţie la acest subiect a fost prezentată de către directorul Grădinii Botanice, dr. Alexandru Teleuţă, în care a fost menţionată valorificarea resurselor umane, naturale şi informaţionale pentru dezvoltarea durabilă a instituţiei. De asemenea, au fost demonstrate speciile noi de plante decorative, medicinale, furajere etc., precum şi tehnologiile de cultivare. A fost menţionată importanţa completării genofondului de plante al Grădinii Botanice şi trasate obiectivele ce vizează proiectarea Oranjeriei de Fond, extinderea sistemului de irigare automatizat pe teritoriul Grădinii Botanice etc. Totodată, au fost trasate şi obiectivele strategice de perspectivă ale instituţiei, fiind relevate şi problemele cu care se confruntă actualmente Grădina Botanică. Membrii CSŞDT au aprobat activitatea ştiinţifică şi managerială pe perioada indicată, cu elaborarea unor recomandări în scopul soluţionării problemelor esenţiale pentru Grădina Botanică, dar şi a îmbunătăţirii activităţii instituţiei, în general. În completarea demonstraţiilor prezentate în raportul de activitate a venit şi expoziţia realizărilor colaboratorilor Grădinii Botanice, obţinute în perioada de graţie, care a fost expusă în holul blocului de laboratoare al instituţiei.

Un alt subiect de pe agenda şedinţei a fost cu privire la înregistrarea candidaţilor pentru participarea la concursul privind alegerea membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM. În acest context, coordonatorii secţiilor de ştiinţe au prezentat succint caracteristica fiecărui aspirant la titlul de membru titular şi membru corespondent. De remarcat, că pentru locurile vacante de membru titular şi membru corespondent anunţate au fost înregistraţi 37 de candidaţi: 10 la titlul de membru titular şi, respectiv, 27 la titlul de membru corespondent.

Agenda şedinţei a inclus şi informaţia privind crearea platformei nanotehnologice în Republica Moldova, prezentată de m.c. Ion Tighineanu, vicepreşedinte al AŞM, în care a fost descrisă situaţia la zi şi aspecte ce ţin de perspectivă. Au fost trecute în revistă echipamente sofisticate, procurate preponderent în cadrul granturilor internaţionale care au permis elaborarea de noi tehnologii şi nanomateriale.

În cadrul şedinţei au fost examinate şi alte subiecte ce ţin de activitatea organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM