La AŞM a fost semnat Memorandumul de colaborare în domeniul Energiei, Mediului şi Infrastructurii

2012-10-08
 

La 6 octombrie 2012 a fost semnat Memorandumul de colaborare în domeniul energiei şi sistemelor energetice între Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) din România. Documentul a fost semnat de dr.hab.Vladimir Berzan, directorul Institutului de Energetică al AŞM şi dr. ing. Mihail Coteanu, director Divizia Sisteme Energetice ale Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, Bucureşti.

Acţiunea face parte dintr-o serie de activităţi desfăşurate în cadrul Conferinţei Internaţionale „Energetica Moldovei – 2012. Aspecte regionale de dezvoltare”, Ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în perioada 4-6 octombrie curent.

Potrivit semnatarilor Memorandumului, părţile se asociază pentru a se sprijini reciproc în dezvoltarea de activităţi comune de cercetare, inovare, consultanţă şi inginerie şi în scopul realizării de proiecte în următoarele domenii: politici şi strategii energetice; politici şi strategii în management de mediu; eficienţă energetică; asigurarea utilităţilor; producerea energiei electrice şi termice; utilizarea surselor convenţionale şi celor regenerabile de energie; transportul şi distribuţia energiei electrice; captarea şi stocarea bioxidului de carbon; calitatea aerului; calitatea apei; calitatea solului. „După cum observaţi este o gamă foarte diversă de activităţi şi de domenii în care sperăm să colaborăm cu succes, iar conferinţă a venit să încununeze perioada de discuţii anterioare şi să promoveze interesele comune în dezvoltarea de proiecte”, a remarcat directorul instituţiei bucureştene.

La rândul său, dr.hab. Vladimir Berzan a ţinut să sublinieze că Memorandumul este foarte important pentru ţara noastră, deoarece ISPE are o mare practică de conlucrări în domeniul energeticii, conlucrări şi lucrări efectuate real pentru sectorul energetic, acesta având o colaborare temeinică cu sectorul energetic al României. Dat fiind faptul că sectorul energetic autohton se află în faza unor restructurări, aceste relaţii de colaborare, dar şi de prietenie dintre cercetătorii din Republica Moldova şi cei experimentaţi deacelaşi profil din România presupun a fi un beneficiu, în primul rând, pentru noi”, a declarat directorul IE al AŞM, specificând că şi partea română este interesată în faptul că va putea deservi o platformă pentru colaborarea internaţională şi participarea în proiectele programelor europene şi, de ce nu, transfrontaliere. În acest sens, părţile au elaboratşi un plan de acţiuni concrete în domeniul unor studiicomune pentru sectorul energetic.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM