2012-10-08
 

În perioada 16-27 septembrie 2012, acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe agricole a AŞM şi dr.hab. prof. Nicolae Taran de la IP Institutul de Horticultură şi Tehnologii Alimentare au participat, alături de o grupă de specialiști din domeniul vitivinicol din Republica Moldova şi China la o prezentare a vinurilor moldovenesti în regiunea Hunani, una din cele mai dezvoltate regiuni ale Chinei. Vizita experţilor moldoveni în China este parte a realizării Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, semnat de prim-ministrul Vlad Filat şi viceprim-ministrul Chinei în primăvara acestui an.

Mai mulți agenți economici din Republica Moldova, printre care producători de vinuri de calitate superoara si de colectie „Romanești”, „ Pivnitele Brănești”, au prezentat vinuri exclusive unui cerc larg de distribuitori si consumatori din regiunea Hunani. Experţii au comparat calitatea vinurile moldovenești cu cele importate pe piața Chinei, în vederea promovării vinurilor moldovenești . In scopul prezentării potențialului vitivinicol al Republicii Moldova cercurilor de afaceri, a fost editat un pliant cu vinuri de colectie a anilor de roada 1990-2002 în limba chineză al vinurilor moldovenești, care la moment este laneat pe piața Chinei, după care a fost prezentat un film documentar, în care a fost prezentat potențialul vitivinicol si producerea vinurilor în Republica Moldova.. Documentarul de aproximativ 30 minute a fost difuzat în mai multe săli din or. Hunani si de fiecare dată auditoriul a fost de peste 1000 persoane, inclusiv, demnitari de stat, șefi de direcții ce vizează colaborarea tehnico-științifică, reprezentanți a zeci de companii chineze, reprezentanţi ai sectorului agricol, industrial etc. Potrivit experţilor moldoveni, partea chineză a prezentat un deosebit interes vizavi de calitatea inalta a vinurilor de colecţie moldoveneşti din anii 1990 si 1991, această fiind o oportunitate pentru importatorii autohtoni de a pune bazele unei colaborări de lungă durată pe această dimensiune. Chinezii au manifestat un viu interes nu numai pentru vinurile roșii, care sunt foarte populare în China, dar și pentru spumantul alb și vinul alb din soiul Chardonnay din anul1996.

În opinia oenologilor moldoveni, prima lansare de vinurilor de colectie a fost una reușită, iar aprecierea părții chineze a fost înaltă, lucru despre care au fost informaţi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov şi preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care au apreciat eforturile experţilor în promovarea vinurilor noastre pe piața Chinei. Drept rezultat al vizitei în China, la Sărbătoarea „Ziua vinului” au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai companiilor importatoare de vin din China. De asemenea, o impunătoare delegație de importatori de vinuri din China va vizita Moldova în februarie 2013.

În cadrul decadei de lucru au fost vizitate mai multe instituţii de interes, printre care Centrul de transfer tehnologic în domeniul tehnologiilor agricole, Centrul în domeniul tehnologiilor de construcții, Centrul agricol, unde delegaţia moldavă a făcut cunoştinţă cu producerea strugurilor de masa în spațiu închis etc.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM