Promovarea cooperării în domeniul energetic

2012-10-08
 

La Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a desfăşurat ediţia a II-a a Conferinţei internaţionale „Energetica Moldovei – 2012. Aspecte regionale de dezvoltare”.

Manifestarea ştiinţifică a fost inaugurată de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Domnia sa a trecut în revistă momente de importanţă istorică pentru Republica Moldova în acest domeniu, care s-au perindat de la desfăşurarea primei ediţii a Conferinţei şi anume s-a accentuat anul 2010, când Moldova a devenit ţară membră a Comunităţii Europene, fapt care a influenţat asupra vectorului de politici energetice privind dezvoltarea sectorului energetic, semnarea şi lansarea acţiunilor de implementarea celui de al III-lea pachet legislativ al UE, care prevede crearea pieţei europene de energetică şi gaze naturale etc.

Participanţii la for au fost salutaţi de Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman. Excelenţa Sa a remarcat în cuvântul de salut că Republica Moldova se va bucura de tot sprijinul UE în îmbunătăţirea reţelelor electrice, doar că ţara noastră trebuie să adopte foarte multe reglementări şi o serie de instrucţiuni. „Unele activităţi au fost deja desfăşurate şi cred că aceste perfecţionări vor continua şi în baza unor proiecte, care acum sunt în proces de pregătire şi elaborare”, a relevat Excelenţa Sa. De asemenea, diplomatul a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru efortul depus în stabilirea relaţiilor de apropiere dintre instituţiile de cercetare din Europei, inclusiv cele din Suedia şi Republica Moldova. Şeful misiunii diplomatice suedeze a venit şi cu o surpriză pentru cercetătorii de la noi din ţară, anunţând burse în cadrul universităţilor din Suedia la nivel de master, doctorat şi postdoctorat.

În cadrul sesiunii plenare a Forului, Ambasador Ahmet Erozan, prim-vice Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică a Ţărilor Bazinului Mării a subliniat importanţa acestei întruniri pentru colaborarea celor 12 ţări membre, implicit, Rusia Ucraina, Bulgaria, România, Turcia în domeniul soluţionării problemelor asigurării cu energie. Chiar daca există unele probleme pe anumite segmente, totuşi, Domnia sa s-a arătat optimist, menţionând că, colaborarea în acest domeniu poate fi una fructuoasă şi de perspectivă, precizând că Republica Moldova se va putea bucura de toate proiectele care sunt puse la dispoziţia ţărilor membre ale Organizaţiei.

Excelenţa Sa Mehmet Selim Kartal, Ambasadorul Turciei în Moldova a relevat, în luarea sa de cuvânt, importanţa colaborării între statele consumatoare şi cele producătoare, deoarece cererea pentru energie este într-o creştere vizibilă. O altă problemă abordată de înaltul oaspete a fost cu privire la mediul ambiant, care este o componentă în asigurarea securităţii energetice şi protecţiei mediului prin utilizarea resurselor energetice regenerabile şi implementarea platformelor de stocare a emisiilor de carbon.

„Moldova tinde să devină membră a pieţei energetice europene şi va avea drepturi egale ca orice membru al UE în sectorul energetic, deoarece aceasta prevede implementarea unei legislaţii unice pentru toţi actorii din sectorul energiei”, a constatat Dirk Buschle, vicedirector şi Consilier juridic al Comunităţii Energetice. Oaspetele a remarcat, că Republica Moldova reuşeşte să implementeze recomandările şi reformele profunde, pe care oficialii europeni le solicită şi a demonstrat dinamica şi spiritul unui membru nou al familiei Comunităţii Energetice.

Patrick Larkin, reprezentantul Secretariatului Carta Energetică a explicat în ce constau elementele promovate de către Carta Energetică pentru Moldova şi pentru regiunea energetică comunitară, amintind că documentul a fost elaborat ca fiind o declaraţie a atenţiei politice de a promova cooperarea în domeniul energetic. Este un document multilateral, juridic şi este parte a dreptului internaţional. Oficialul s-a arătat bucuros că Republica Moldova se implică activ în promovarea tuturor rigorilor Cartei.

Conferinţa s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile şi a avut drept scop analiza situaţiei actuale în sectorul energetic în regiunea noastră, diseminarea soluţiilor de dezvoltare durabilă, de promovare a proceselor de integrare, de sporire a securităţii şi eficienţei energetice în ţările, inclusiv prin majorarea ponderii surselor de energie regenerabilă, asigurării bilanţului energetic al fiecărei ţări în parte şi al sistemelor energetice regionale în ansamblu. Un aspect extrem de important pentru funcţionarea stabilă a sistemelor electroenergetice la creşterea puterii instalate a surselor regenerabile de energie îl constituie asigurarea echilibrului de putere în sistem. Această problemă este complexă, deoarece întruneşte aspecte tehnico-tehnologice şi economico-financiare.

Evenimentul a finalizat cu adoptarea unei Rezoluţii, în care au fost trecute în revistă rezultatele activităţii de la ediţia anterioară, fiind incluse măsurile ce urmează a fi luate în vederea îmbunătăţirii activităţii sectorului energetic şi sistemelor energetice.

Precizăm, de asemenea, că în contextul acestui eveniment, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut o întrevedere cu Ambasador Ahmet Erozan, prim-vice Secretar General al Organizaţiei de Cooperare Economică a Ţărilor Bazinului Mării Negre. În cadrul întrevederii, părţile au efectuat un schimb de opinii şi au convenit asupra unor acţiuni de perspectivă, în special, identificarea oportunităţilor de iniţiere a unor proiecte comune privind colaborarea Ţărilor Bazinului Marii Negre în domeniul energiei şi sistemelor energetice, unde ar putea participa cercetătorii din Republica Moldova.

O altă acţiune desfăşurată în paralel cu lucrările Conferinţei a fost semnarea unui Memorandum de colaborare în domeniul Energiei, Mediului şi Infrastructurii între Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) din România.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM