S-a stins din viaţă savantul Leonid ROMANOV, doctor habilitat în ştiinţe geologice şi mineralogice

2012-10-08
 

La 5 octombrie 2012, s-a stins din viaţă savantul Leonid ROMANOV, doctor habilitat în ştiinţe geologice şi mineralogice.

În anul 1953 se înscrie la Facultatea de Geologie a Universităţii de Stat din Chişinău, iar în 1958 primeşte diploma la specialitatea „Cartare geologică şi explorări de zăcăminte minerale utile”. După absolvirea Universităţii, conform repartizării, soseşte în or. Aktiubinsk, Republica Kazahstan, unde este angajat în trustul „KazahGeofizica”, subordonat Ministerului de Geologie al Kazahstanului.

În 1962 Leonid Romanov revine la Chişinău, unde se specializează în paleontologie şi stratigrafia formaţiunilor jurasice ale interfluviului Nistru-Prut. Activează în cadrul Institutului de Geologie şi Resurse Minerale (actualmente, Institutul de Geologie şi Seismologie). În acelaşi an a fost admis la studii de doctorat la Catedra de geologie dinamică a Universităţii de Stat „M.I. Lomonosov” din Moscova, studiile finalizând în anul 1966 cu susţinerea tezei de doctor cu titlul „Stratigrafia şi faciesurile moluştelor (amoniţi peneţipozi) şi depozitelor jurasice ale interfluviului Nistru-Prut”. A parcurs calea de la cercetător ştiinţific stagiar până la cea de şef de laborator în cadrul Institutului de Geologie şi Seismologie al AŞM.

În afară de cercetările în domeniul paleontologiei şi stratigrafiei, dr. Leonid ROMANOV a participat într-un şir de lucrări internaţionale privind cercetările jurasicului al fostei URSS ş.a., cum ar fi: Atlasul de hărţi litologo-stratigrafice al URSS; Stratigrafia URSS – Sistemul Jurasic; Dicţionarul Stratigrafic al URSS. Triasic, Jurasic şi Cretacic etc. De asemenea, geologul Leonid ROMANOV a participat la realizarea unor proiecte internaţionale cu cercetători din România, Ucraina, Belarus, Lituania etc.

În anul 1991 dl Leonid ROMANOV susţine teza de doctor habilitat în geologie. Un domeniu deosebit în activitatea sa ştiinţifică îl ocupă cercetările ştiinţifice în plan regional, care includ problemele stratigrafiei formaţiunilor sedimentare de vârstă triasică, jurasică, cretacică şi cainozoică, precum şi tectonicii, aplicând metode performante, inclusiv de sondare spaţială.

Pe parcursul activităţii sale de cercetare regretatul savant a publicat peste 160 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 8 monografii, cele mai importante fiind: Романов Л.Ф., Бобринский В.М., Неврянский Д.Г. Cтратиграфия юрских отложений Днестровско-Прутского междуречья// Палеонтология и стратиграфия мезокайнозоя Молдавской ССР. РИО АН МССР, 1970; Романов Л.Ф. Мезозойские пёстроцветы Днестровско-Прутского междуречья, Кишинёв „Штиинца”, 1976; Романов Л.Ф. Юрские пектинойды юры Юга СССР. Кишинёв „Штиинца”, 1986.

Numele Domniei sale va fi la loc de cinste în panteonul ştiinţei naţionale, rămânând pentru totdeauna în amintirea colegilor de breaslă, discipolilor şi a prietenilor şi a tuturor celor care l-au cunoscut.