Conferinţa ştiinţifico-practică „Îmbătrânirea populaţiei: probleme şi politici necesare”

2012-10-03

La 27 septembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc Conferinţa ştiinţifico-practică „Îmbătrânirea populaţiei: probleme şi politici necesare”, organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate”, care este marcată la 1 octombrie.

„Problema demografică este un domeniu de cercetare şi de activitate practică foarte mare, care în mod firesc atrage atenţia societăţii, presei, factorilor de decizie, preocupaţi de găsirea acelor soluţii, necesare pentru o dezvoltare armonioasă, adecvată a societăţii noastre”, a declarat dr. hab., prof. univ. Victor Moraru, directorul Institutului de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM, în deschiderea evenimentului.

În cadrul conferinţei, au fost prezentate o serie de rapoarte, printre care „Îmbătrânirea populaţiei şi sistemul de pensionare”, de către dr. conf. Valeriu Sainsus, ASEM. În opina sa, îmbătrânirea demografică este mai mult o oportunitate, decât o problemă, deoarece urmează doar să racordăm sistemele economice, inclusiv sistemul de pensii la modificările demografice care au loc. Tematica expusă a vizat presiunea îmbătrânirii populaţiei asupra sistemului de pensionare. „Faţeta demografică a ţării noastre se schimbă, numărul copiilor se reduce şi creşte ponderea persoanelor apte de muncă, dar esenţa este că o persoană lucrează în afara ţării, ceea ce înseamnă că nu se aduc dividende la sistemul economic şi la sistemul de pensii. Numărul de pensionari prevalează sau este mult mai mare decât numărul de copii”, a semnalat vorbitorul, remarcând că Republica Moldova a semnat toate acordurile ce ţin de îmbătrânirea demografică, însă mecanismele de modificare a îmbătrânirii demografice rămân departe de sistemele şi evoluţia acestora.

„Creşterea absolută şi relativă a populaţiei vârstnice are mai multe semnificaţii pozitive, creşterea speranţei de viaţă, vârstnicii au acces la mai multe servicii şi utilităţi moderne, cunoştinţele şi experienţele acumulate de vârstnici, pe parcursul vieţii, constituie un real suport pentru dezvoltarea ulterioară a societăţii. Totuşi, îmbătrânirea populaţiei are anumite carenţe de ordin economic ce rezultă din efectivul populaţiei de vârstă aptă de muncă”, a concluzionat acad. Gheorghe Paladi, IIEŞP al AŞM în raportul „Îmbătrânirea demografică - un imperativ pentru consolidarea societăţii”. Domnia sa s-a referit la un şir de reforme, menite să contribuie la prelungirea perioadei activităţii economice ale vârstnicilor, asigurarea eficacităţii serviciilor medicale, depistarea timpurie a maladiilor şi acordarea asistenţei pentru menţinerea sănătăţii vârstnicilor şi a capacităţii lor la un trai autonom, iniţiate de Comunitatea Europeană. Referinţa a fost făcută în contextul în care, anul 2012 a fost declarat de către Uniunea Europeană, un an al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii.

Un model piramidal al vârstelor a fost prezentat de către dr.conf. Olga Gagauz, IIEŞP al AŞM în studiul „Dinamica procesului de îmbătrânire a populaţiei în Republica Moldova”. Dumneaei a evidenţiat aspectele teoretice, care demonstrează că dispunem de un efectiv mare de persoane, în vârsta aptă de muncă, dar care nu corespunde piramidei vârstelor în Republica Moldova din cauza migraţiei de muncă. „Foarte multe persoane tinere sunt plecate peste hotare şi circa 4000 de copii se nasc peste hotare. Astfel, numărul de decese este deja mai mare decât numărul de naşteri”.

O analiză în dinamica populaţiei cu vârsta de 50 de ani şi mai mult pe piaţa muncii a fost reflectată în lucrarea „Integrarea vârstnicilor pe piaţa muncii. Particularităţile Republicii Moldova”, de către dr. conf. Alic Bârcă, ASEM. „Această categorie de forţă de muncă este antrenată mai mult în agricultură, în sectorul public, în învăţământ şi sănătate. Numărul şomerilor nu este mare, dar asta nu înseamnă că ei sunt antrenaţi în câmpul forţei de muncă, pur şi simplu, lipsa de informare, îi face ca să nu se adreseze la oficiile teritoriale pentru a se înregistra în calitate de şomeri”.

Centrul Media al AŞM