Elita intelectuală s-a reunit la cea de-a VII-a ediţie a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI, la Aşhabad

2012-10-18
 

Scriitori, pictori, muzicieni, oameni de ştiinţă, personalităţi marcante din domeniul învăţământului, oameni de cultură s-au întrunit, în zilele de 15-16 octombrie curent, la Aşhabad, Republica Turkmenistan, la cea de-a VII-a ediţie a Forului intelectualităţii statelor-membre CSI. Forul a avut în calitate de participanţi preşedinţi ai Academiilor de Ştiinţe din CSI, rectori ai universităţilor, reprezentanţi ai Consiliului pentru cooperarea umanitară a statelor-membre CSI, UNESCO, altor organizaţii şi structuri interstatale şi internaţionale.

Peste 300 de reprezentanţi ai intelectualităţii, personalităţi notorii au făcut parte din delegaţiile celor 11 state-membre CSI - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Ucraina - care s-au întrunit la Palatul Congreselor din capitala turkmenă, unde, timp de două zile, au promovat un dialog intercultural, ce constituie un factor esenţial în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor umanitare dintre statele-membre CSI.

Republica Moldova a fost reprezentată la For de o delegaţie, condusă de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca. Din componenţa delegaţiei au făcut parte dr. Mihai Şleahtiţchi, Consilier al Preşedintelui Republicii Moldova pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă, m.c. Grigore Belostecinic, rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Octavian Bodişteanu, viceministru al Tineretului şi Sportului, dr.hab., Aurelian Dănilă, director al Institutului Patrimoniului Cultural al AŞM, dr. Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzica, Teatru şi Arte Plastice, dr. Nicolae Sadovei, prorector al Univesităţii de Stat din Moldova, Iulian Filip, Institutul de Filologie al AŞM, reprezentanţi ai mediului academic, universitar.

La festivitatea de inaugurare a Forului a participat Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, care a adresat un mesaj de salut participanţilor. În luarea sa de cuvânt, Preşedintele ţării a relevat semnificaţia ediţiei curente a Forului, subliniind importanţa interacţiunii relaţiilor de colaborare interstatale în domeniile culturii, învăţământului, ştiinţei, dar şi altor domenii. Preşedintele turkmen a remarcat că un rol important în cadrul proceselor integraţioniste îi revine culturii şi ştiinţei, care reprezintă miezul ireductibil al progresului social. Preşedintele ţării a dorit succes lucrărilor Forului, iar promotorilor culturii şi ştiinţei din spaţiul CSI – discuţii constructive şi inspiraţie în creaţie.

În cadrul şedinţei plenare, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a dat citire mesajului de salut din partea Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti către participanţii Forului. În mesaj se menţionează, printre altele, că aceasta este una din cele mai importante întruniri în domeniul cooperării umanitare în cadrul CSI. Preşedintele Nicolae Timofti a exprimat speranţa că realizarea schimbului avantajos de valori culturale şi ştiinţifice, a experienţei şi realizărilor ştiinţifice a elitei intelectuale a ţărilor participante va contribui la dezvoltarea cooperării umanitare şi promovarea potenţialului uman şi intelectual al statelor CSI.

La ceremonie, într-un cadru festiv, au fost înmânate premiile „Содружество дебютов”. Anul curent, premiile au fost acordate tinerilor specialişti în domeniul sportului şi modului sănătos de viaţă. Laureat al premiului nominalizat a devenit tânărul specialist din Republica Moldova, Victor Manolachi, prodecan la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Chişinău. Premiul este instituit de Fondul interstatal pentru cooperare umanitară CSI pentru cea mai bună lucrare sau realizare, la această ediţie fiind desemnat câte un laureat din fiecare ţară-membră CSI.

In cadrul Forului au fost organizate discuţii pe şapte secţii de profil: Strategia de dezvoltare a cooperării umanitare a statelor-membre CSI: direcţii şi perspective; „2012 - Anul sportului şi modului sănătos de viaţă”; „2013 - Anul culturii ecologice şi protecţiei mediului ambiant”; Patrimoniul cultural în spaţiul informaţional; Cooperarea tineretului în domeniul ştiinţei şi inovaţiei; Dezvoltarea cooperării umanitare a CSI. Experienţa Turkmenistanului; „Avaza” – centrul cultural-cognitiv al statelor CSI.

În holul Palatului Congreselor, participanţii la For au putut admira o expoziţie de excepţie, care a inclus tablouri, sculpturi, covoare, bijuterii, costume naţionale, numeroase piese de artă din Fondul Muzeului Naţional din Turkmenistan şi Muzeul de Arte Plastice. Piesele expuse oferă o privire de ansamblu asupra istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor poporului turkmen. Pentru participanţi au fost organizate, de asemenea, programe culturale inedite, discuţii de panel ce vizează perspectivele de cooperare etc.

Lucrările Forului intelectualităţii au finalizat cu adoptarea unei Rezoluţii, unde au fost incluse recomandările tematice din cadrul secţiilor de profil, care vor sta la baza dezvoltării şi consolidării ulterioare a cooperării ştiinţifice, culturale şi de creaţie a statelor CSI.

In paralel cu lucrările Forului, s-a desfăşurat Şedinţa comună a Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe şi Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor, prezidată de Victor Sadovnicii, rectorul Universităţii „M. Lomomosov” din Moscova. La reuniune au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, dr. Mihai Şleahtiţchi şi m.c. Grigore Belostecinic. Preşedintele AŞM a prezentat o comunicare, în care a menţionat necesitatea promovării şi consolidării relaţiilor de cooperare cu universităţile, relaţiilor cultural-ştiinţifice, de creaţie, educaţionale dintre statele-membre ale CSI, subliniind impactul schimbului valoros de opinii, idei, experienţei în vederea îmbogăţirii reciproc avantajoase cu valori sociale şi spirituale. Totodată, preşedintele AŞM a propus crearea unui spaţiu ştiinţific comun, ce se va axa pe intensificarea şi aprofundarea cooperării ştiinţifice a statelor CSI, propunere ce urmează a fi inclusă în Rezoluţia reuniunii.

Agenda Forului a inclus, de asemenea, convocarea Şedinţei Consiliului Rectorilor Conservatoarelor din statele-membre CSI, eveniment la care a participat rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dr. Victoria Melnic.

Forul Intelectualităţii statelor-membre CSI este organizat cu suportul Fondului interstatal de cooperare umanitară a statelor CSI şi are loc anual în unul din statele-membre. Din 2006 Forul s-a desfăşurat în Federaţia Rusă, Kazahstan, Kârgâstan, Republica Moldova, Ucraina.

Republica Moldova a găzduit, în anul 2009, cea de-a IV-a ediţie a Forului.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Aşhabad, Turkmenistan,
15-16 octombrie 2012