Conferința Ştiinţifică Internațională „Dialogul civilizațiilor”

2012-10-18

La 16-17 octombrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Ştiinţifice Internaționale „Dialogul civilizațiilor: etică, educație, libertate și responsabilitate într-o lume în schimbare”, eveniment organizat de către Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice (IIEŞP) al AŞM în colaborare cu organizația neguvernamentală internațională „Platforma DA”.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab., prof. Victor Moraru, director IIEŞP al AŞM, care a salutat participanţii la eveniment, atât comunitatea ştiinţifică din ţară, cât şi invitaţii din Turcia, Ucraina, Albania, România, Rusia, Kazakhstan, Belarus, Bulgaria, Belgia. „Societatea se află astăzi în frământare şi caută nişte repere, ce pot fi găsite în înţelepciune, ştiinţă, filozofie. Şi dacă sarcina ştiinţei este de a contribui la dezvoltarea societăţii, vom încerca să găsim răspunsuri la întrebările stringente şi actuale în lucrările conferinţei”, a declarat dumnealui, remarcând, că cele 80 de comunicări, prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate într-o lucrare.

Un cuvânt de salut din partea conducerii AŞM, a ţinut dr.hab. Mariana Şlapac vicepreşedinte al AŞM. Domnia sa a subliniat importanţa dialogului în procesul globalizării. „Este necesar un dialog al civilizaţiilor, culturilor, tradiţiilor, religiilor, deoarece globalizarea poate afecta cu existenţa armonioasă a popoarelor. Am speranţa că schimbul de opinii pe care îl veţi realiza pe perioada desfăşurării acestei manifestări ştiinţifice, va conduce la noi propuneri, recomandări, care se vor regăsi în politicile culturale din societate, dar şi la dezvoltarea dialogului pentru perpetuarea acestei lumi, atât de fragile”, a exprimat dumneaei.

Despre relevanţa dialogului în dezvoltarea societăţii au vorbit Mustafa Özcan, preşedinte al „SEMA AȘ”, Istanbul (Turcia), prof. Rostislav Rîbakov, Instititul de Orientalistică al Academiei de Științe din Federația Rusă, prof. Vladimir Sergheichuk, preşedinte al Platformei „Dialog Eurasia”. Dumnealor au apreciat înalt organizarea conferinţei şi au exprimat speranţa că discuţiile din cadrul evenimentului vor soluţiona problemele cu care se confruntă societatea, inclusiv cele legate de educaţie, de libertate a cuvântului şi de libertate a gândirii.

Cercetătorii de la Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM şi-au adus aportul ştiinţific în valorificarea potenţialului ştiinţific uman, prin organizarea manifestării ştiinţifice internaţionale de amploare.

În cadrul evenimentului a avut loc lansarea de carte „Dialogul civilizațiilor” de B. Gill Caroll, tradusă de către dr. hab., prof. Victor Moraru.

Centrul Media al AŞM