La Mulţi Ani, Dumitru Matcovschi!

2012-10-22
 

La 20 octombrie curent, poetul, prozatorul şi publicistul Dumitru Matcovschi, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a marcat cea de-a 73 aniversare. Cele 73 de toamne au fost consemnate prin organizarea la baştina poetului - satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti – a celei de-a II-a ediţii a Festivalului internaţional de muzică şi poezie care îi poartă numele.

Festivitatea a fost cu atât mai specială, cu cât, chiar în ziua de 20 octombrie, cuplul Dumitru şi Alexandrina Matcovschi şi-au sărbătorit şi Nunta de Aur, reînnoindu-şi jurămintele la casa din satul natal, devenită de curând Casa-Muzeu „Dumitru Matcovschi”.

În această zi, satul Vadul-Raşcov a fost, mai mult ca oricând, plin de viaţa. Oameni de cultură, muzicieni, pedagogi, liceeni, colegi de breaslă, rude, prieteni, admiratori ai creaţiei au venit să-i ureze scriitorului Dumitru Matcovschi La Mulţi Ani şi viaţă frumoasă. Cuvinte alese de felicitare au fost adresate de către cei prezenţi, în special, de cei cu care aniversarul a împărţit si bucuria, şi grijile, şi necazurile, manifestarea desfăşurându-se, preţ de două zile, intr-o armonie feerică, cu o rezonanţă edificatoare. La festivitate au fost prezenţi prim-vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Teodor Furdui şi Secretarul ştiinţific general al AŞM, dr.hab., prof. Ion Guceac.

În deschiderea evenimentului cu triplă conotaţie, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Teodor Furdui a adresat omagiatului cuvinte de felicitare şi apreciere, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în care a relevat importanţa activităţii şi operei Domniei sale cu mesajul său încărcat de dragoste de neam, de durerile trăite de-a lungul istoriei de acest mult pătimit popor, de valorile şi idealurile naţionale, pentru care mulţi şi-au sacrificat viaţa. „Academicianul Dumitru Matcovschi este mândria poporului nostru, este o personalitate care şi-a jertfit sănătatea pentru poporul nostru, pentru idealurile naţionale, pentru a obţine independenţa ţării. Este şi va rămâne un Om cu literă mare”, a menţionat acad. Teodor Furdui. Cu ocazia frumoasei aniversări, din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei poetului-academician i-a fost înmânată Diploma de Merit a AŞM şi un premiu bănesc, iar pentru liceul din localitate și pentru laureaţii Festivalului a fost oferit un set de carte.

Dumitru Matcovschi spune că viaţa familiei sale se împarte în două perioade: până pe 17 mai 1989 şi după această zi, când a fost victima unui grav accident rutier. A rămas în viaţă graţie medicilor basarabeni, care au făcut un adevărat miracol, redându-i viaţa de om şi de luptător pentru eliberarea naţională. A contribuit la promovarea valorilor şi culturii noastre naţionale, înscriind o filă magistrală în istoria neamului.

În cadrul Festivalului a avut loc o suită de manifestări, printre care un spectacol artistic cu interpreţi care cântă piese pe versurile poetului, un spectacol teatral din opera maestrului: „Cântec de leagăn pentru bunici”, precum şi Concursul de poezie şi cântec „Dumitru Matcovschi”, participanţii fiind din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM