La 22 octombrie 2012, Institutul de Filologie al AŞM a organizat conferinţa ştiinţifică „Poeta Renata Verejanu, promotoarea valorilor naţionale în cultura şi în procesul educaţional al ti

2012-10-23

La 22 octombrie 2012, Institutul de Filologie al AŞM a organizat conferinţa ştiinţifică „Poeta Renata Verejanu, promotoarea valorilor naţionale în cultura şi în procesul educaţional al tinerei generaţii”, cu prilejul zilei de naştere a poetei.

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al AŞM, ce a menţionat că tema discuţiei va fi creaţia poetică şi activitatea prodigioasă a Renatei Verejanu, aducându-i omagii şi sincere felicitări cu ocazia aniversară. În context, i-a urat o viaţă eterna, caracteristică fiecărui poet.

„Renata Verejanu este o sufletistă nu numai în poezie, ci şi în toate acţiunile ei culturale deosebite, în special, pe cele care le face pentru promovarea copiilor talentaţi”, a menţionat acad. Mihai Cimpoi, în comunicarea „Cardiograma lirică a Renatei Verejanu”, ce a prezentat-o în continuarea conferinţei omagiale. Academicianul Mihai Cimpoi a caracterizat-o pe poetă ca o luptătoare, stăpână pe propriile convingeri, ce scrie despre tot ce e firesc şi „nu se împacă cu tot ce dezechilibrează sufletul şi îl provoacă la momente de sfâşiere lăuntrică şi de durere şi supărare”. Domnia sa i-a dorit sănătate, noi succese în realizarea a noi opere ce va bucura cititorul.

O altă comunicare „Lirica feminină din perspectiva actuală”, a fost susţinută de către dr. hab. Aliona Grati, în care a remarcat latura feminină din poezia poetei în comparaţie cu misoginismul masculin. A exemplificat cu opere şi citate ale unor filosofi de renume, precum Kant. În finalul comunicării a adus cuvinte calde şi urări de bine, împărtăşind aceeaşi solidaritate feminină în scrieri.

Poezia Renatei Verejanu a fost trecută în revistă de către Tudor Paladi, în comunicarea „Ofranda celestă a poeziei sau magia revelaţiei”. Dumnealui a comparat opera poetei cu operele altor scriitori, relevând motivele sufletiste ce-i încununează creaţia.

În cadrul evenimentului a fost lansată cărtea omagiatei „Eu am ştiut să fac din viaţa mea o sărbătoare”, fiind prezentată de dr. Nina Corcinschi.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM