Lexicograful Anton Borş omagiat de colegii filologi

2012-10-25
 

O zi însorită de Brumărel a adus cu ea o întâlnire frumoasă, o întâlnire între colegi, prieteni, marcată de o remarcabilă aniversare. Institutul de Filologie al AŞM a consemnat, printr-o şedinţă specială, 80 de ani de la naştere şi 55 de ani de activitate ştiinţifică şi didactică ai omului de litere, doctor în filologie, lexicograf Anton Borş.

Într-o atmosferă colocvială elevată, colegii, rând pe rând, îi doreau La Mulţi Ani şi viaţă frumoasă, în timp ce sărbătoritul asculta în linişte, stăpânindu-şi cu lejeritate emoţiile şi intervenind în discuţii, cu eleganţa în idei şi expresie ce-l caracterizează, doar pentru a completa ceva. Din perspectiva timpului, urările de sănătate, adresate octogenarului au luat forma unor discuţiile care erau cu atât mai preţioase, cu cât păreau nişte mărturii cu invocarea unor mari personalităţi.

O frumoasă şi amplă comunicare despre decanul de vârstă al lexicologiei din Moldova „Lexicograful Anton Borş la 80 de ani” a prezentat cercetătorul ştiinţific Lidia Vrabie, coleg de sector la Institutul de Filologie al AŞM, în care a făcut o incursiune în activitatea ştiinţifică şi de creaţie a omagiatului, pornind de la absolvirea Facultăţii de Litere, parcurgând toate treptele ierarhiei ştiinţifice. Vorbitoarea a remarcat ponderea lucrărilor elaborate a lexicografului care sunt o dovadă de fidelitate profesiei alese şi asta pentru că a muncit cu dăruire şi satisfacţie sufletească. Autoarea discursului l-a caracterizat pe sărbătorit ca pe un bun lexicograf, care mereu căuta răspuns la întrebările: Ce este cuvântul? De câte cuvinte are nevoie omul? Cum apar şi mor cuvintele etc., apreciindu-l ca pe un bun filolog şi, nu în ultimul rând, ca pe un Om deosebit, onest, plin de bunătate, modest, perseverent, deschis spre comunicare.

În cuvântul său cald de felicitare, doctorul în filologie Ana Vulpe a menţionat câteva din trăsăturile de ordin moral, spiritual ale sărbătoritului, căci aşa cum l-a cunoscut atunci, aşa îl ştie şi azi: „Întâi şi întâi este un om foarte sincer, până la nepermis, uneori, făţărnicia, dar şi obedienţa, absolut nu-şi găsesc loc în felul său de a fi”, mărturiseşte vorbitoarea. Filologul Ana Vulpe a insistat în caracteristici, remarcând că l-a cunoscut pe aniversar ca pe un om ataşat unor crezuri constante, care nu a ezitat să-şi expună punctele de vedere în mod deschis. Este principial, dar este şi omul dominat întotdeauna de sentimentul dragostei neprefăcute faţă de valorile nepieritoare ale neamului. „Deşi aveţi o povară de ani, sunteţi de-abia în toamna vieţii”, a menţionat Ana Vulpe, dorindu-i colegului de sector Anton Borş ca bunul Dumnezeu să-i dea har şi mai departe ca să accepte lucrurile pe care nu le poate schimba, curaj şi putere să le schimbe pe cele, pe care le poate schimba şi înţelepciunea de a vedea diferenţa.

Un frumos omagiu sărbătoritului a adus doctorul în filologie Maria Onofraş, în care a menţionat activitatea lexicografică şi cele peste 30 de dicţionare, la care dr. Anton Borş a fost autor, coautor şi redactor. „Un om al nemâniei”, cum a scris regretatul Grigore Vieru, i-a spus colegul său, dr. Gheorghe Druţă, „principial şi cu atitudine”, a remarcat dr. Maria Cosniceanu, „pilon al Institutului de Filologie şi un bun lexicograf”, i-a spus colegul de institut şi de cătănie dr.hab. Anatol Eremia, „este un înţelept dacă s-a apucat de maxime”, a afirmat acad. Mihai Cimpoi, care l-a felicitat pe omagiat mai mult prin gesturi.

În semn de înaltă preţuire pentru cercetare şi pentru spirit combativ, corporativ, doctorul în filogiefie Anton Borş, cercetător ştiinţific coordonator al Institutului de Filologie al AŞM a fost decorat cu Medalia „Dimitrie Cantemir”. Distincţia academică a fost înmânată de vicepreşedintele AŞM, dr.hab. Mariana Şlapac.

O altă surpriză plăcută pe care i-au făcut-o colegii chiar în acea zi a fost lansarea volumului, încă cu miros de vopsea, al aniversarului „Breviar de maxime şi meditaţii”, o lucrare pentru care Anton Borş a adunat şi a selectat, din îndemnul inimii, material mai toată viaţa, cum afirma chiar Domnia sa, „citind, citind şi iarăşi citind”.

La cei 80 de ani ai săi, sărbătoritul a rămas copil în suflet, care are şi până acum privirea uimită şi larg deschisă, totdeauna pus pe glume, cu replica pregătită de acasă. Farmecă prin modestie, bunăvoinţă şi prietenia sa.

La Mulţi Ani!

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM