Unimedia.info: Prognoze pesimiste pentru economia Moldovei

2012-10-26

Dacă anul trecut, ţara noastră a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri economice din regiune, în acest an perspectivele de evoluţie a economiei sunt revizuite din rău în tot mai rău. În 2011 se anticipa că economia naţională va creşte în acest an cu 5%, apoi se anunţase o prognoză de 3%. Ministerul Economiei şi-a anunţat noile aşteptări, transmite UNIMEDIA.

Potrivit prognozelor revizuite, Ministerul Economiei estimează că în acest an, Republica Moldova va înregistra o creştere economică de doar 1%, iar în anul 2013 - de 3,5%. Cifrele au fost făcute publice în cadrul evenimentului de lansare a publicaţiei „Tendinţe în economia Moldovei”.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr susţine că estimările pentru anul 2012 au fost revizuite având în vedere tendinţele actuale ce reflectă o răcire a creşterii economice, dar şi luând în considerare că organizaţiile internaţionale au aşteptări tot mai pesimiste vizavi de ritmurile de creştere la nivel regional şi mondial.

În contextul cauzelor ce au frânat evoluţia economiei Moldovei în acest an, Lazăr a amintit despre efectele negative ale secetei asupra producţiei agricole, precum şi despre impactul crizei din statele europene asupra importurilor şi exporturilor efectuate de către ţara noastră.

În ce priveşte prognoza macroeconomică pentru anii 2013-2015, Ministerul Economiei este mai optimist, prognozând o creştere a economiei de circa 3,5%-5% anual. Amintim că în Planul său de acţiuni pentru anii 2012-2015, aprobat în primăvara acestui an, Guvernul şi-a propus să asigure o creştere de 5% în fiecare an.

Sursa: unimedia.info

 

Aminitim, prognozele prezentate de către cercetătorii IEFS pentru anul 2012 sunt mai pesimiste comparativ cu ultimul exerciţiu de prognozare. Situaţia datoriilor zonei Euro are efecte negative directe asupra transferurilor din străinătate şi exporturilor. Aprofundarea crizei din zona Euro va afecta şi ţările CSI. Moldova ar putea fi afectată negativ din ambele direcţii, iar ca rezultat, zona CSI îşi va pierde rolul său de amortizator al şocurilor provenite din UE. Cel mai probabil, pentru anul 2012, va fi înregistrată o creştere marginală a PIB-ului.

Publicaţia Tendinţe în economia Moldovei este elaborată de catre Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS), cu sprijinul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova. TEM in versiunea electronica poate fi descarcată aici.