Simpozionul ştiinţific internaţional „Protecţia plantelor - probleme şi perspective”

2012-11-01

La 30-2012 31 octombrie s-a desfăşurat Simpozionul ştiinţific internaţional „Protecţia plantelor - probleme şi perspective”, eveniment organizat de Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM (IPPAE) sub egida Organizaţiei internaţionale pentru protecţia biologică (OIPB) şi consacrat aniversării a 43-a de la fondarea Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM.

Manifestarea a fost deschisă de către dr. hab. Leonid Voloşciuc, director al IPPAE, care a salutat participanţii, le-a urat succese şi a evidenţiat importanţa de a discuta despre protecţia plantelor la nivel internaţional. „Protecţia plantelor reprezintă una dintre cele mai dificile domenii din cadrul agriculturii, pornind de la schimbarea particularităţilor dăunătorilor care sunt determinate de diferite fenomene naturale şi care permanent acţionează sporirea impactului negativ”. Domnia sa a mai precizat că cele 188 de lucrări, prezentate în cadrul simpozionului au fost publicate într-o carte cu acelaşi generic, Simpozionul ştiinţific internaţional „Protecţia plantelor - probleme şi perspective”. După deschiderea manifestării dr. hab. Leonid Voloşciuc a prezentat comunicarea „Reglarea biocenotică în cadrul agroecosistemelor – fundamentul soluţionării problemelor de protecţie a plantelor”.

Din numele conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Teodor Furdui, prim-vicepreşedintele AŞM a adus un cuvânt de felicitare participanţilor la simpozion. Domnia sa a remarcat că problema abordată este actuală şi cercetătorii trebuie să puie în discuţie atât rezultatele obţinute cât şi să traseze noi priorităţi pentru rezolvarea ei. A apreciat înalt cercetările şi savanţii de la Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM, care depun eforturi nu doar teoretice, ci şi aplicative, utilizând tehnologii noi, produc şi implementează preparate de uz fitosanitar pentru a proteja plantele. Dumnealui a adus omagii directorului IPPAE, dr. hab. Leonid Voloşciuc cu ocazia zilei de naştere, sărbătorită zilele acestea.

Vice-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Dumitru Godoroja a apreciat organizarea acestui eveniment, considerând că desfăşurarea lui în Republica Moldova reprezintă o recunoaştere a rezultatelor obţinute de savanţii şi specialiştii din ţara noastră în urma activităţii dificile din cele mai complicate sfere ale domeniului agricol. Actualitatea problemelor soluţionate de colectivul IPPAE este determinarea de pierderile esenţiale de producţie agricolă cauzate de organisme dăunătoare care „constituie între 25 şi 30 de procente din recoltă, iar uneori compromit complet culturile agricole”, a menţionat dumnealui. O subapreciere a acestor probleme în fitotehnie conduce la pierderi economice directe, precum şi la scăderea bruscă a eficienţei tuturor investiţiilor din resursele materiale şi umane.

Vice-ministrul Mediului, Lazăr Chirică a remarcat rezultatele înregistrate de savanţii şi specialiştii în domeniul protecţiei plantelor, iar succesele obţinute în soluţionarea problemelor fitosanitare, deosebit de importante sunt cele ce ţin de elaborarea şi aplicarea mijloacelor biologice printre care enumerăm tehnologiile de producere a multor entomofagi, feromoni, preparate biologice şi sisteme de prognozare a dezvoltării organismelor dăunătoare care se folosesc atât în sistemele de combatere integrată, cât şi în cele de agricultură ecologică. Reprezentantul de la Ministerul Mediului consideră că reducerea şi excluderea pesticidelor vor ameliora starea mediului, iar înlocuirea lor cu preparate biologice sunt în competenţa cercetătorilor.

Participanţii la Simpozion, au adoptat o rezoluţie prin care îşi propun ca în anii viitori să considere protecţia plantelor în calitate de direcţie prioritară de activitate, iar măsurile de combatere a organismelor dăunătoare – ca măsuri de primă necesitate în fişele tehnologice de producere a culturilor agricole şi silvice; să elaboreze şi să propună factorilor de decizie proiecte de programe tehnico-ştiinţifice complexe în domeniul protecţiei plantelor. În scopul ameliorării stării fitosanitare şi soluţionarea problemelor ce ţin de protecţia plantelor consideră prioritare investigarea obiectelor de carantină internă şi externă; perfecţionarea metodelor de identificare a agenţilor fitopatologici, entomologiei, acariologici şi nematologici şi elaborarea metodelor eficiente de combatere a lor; intensificarea cercetărilor în domeniul imunităţii plantelor agricole şi silvice la boli şi dăunători şi perfecţionarea metodelor agrotehnice de protecţie a plantelor; elaborarea, perfecţionarea şi aplicarea largă a metodelor biologice de protecţie a plantelor prin aplicarea feromonilor; entomoacarifagilor şi preparatelor biologice; determinarea şi aplicarea largă a pragurilor economice de daună în condiţiile obţinerii producţiei ecologice; perfecţionarea sortimentului şi testarea mijloacelor chimice selective de protecţie cu produse mai puţin toxice, de origine organică, vegetală, cu acţiune sistemică care nu influenţează negativ asupra calităţii produselor agricole, asupra biosferei şi sănătăţii omului; elaborarea şi implementarea largă a sistemelor de protecţie integrată a plantelor cu aplicarea preponderentă a mijloacelor biologice.

Centrul Media al AŞM