La AŞM a fost lansată monografia „Societatea Contemporană între Conflict şi Conciliere: Cazul Republicii Moldova”

2012-11-02

La 1 noiembrie 2012, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc lansarea cărţii „Societatea Contemporană între Conflict şi Conciliere: Cazul Republicii Moldova”, autor Ana Pascaru, eveniment organizat de Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AŞM (IIEŞP).

Evenimentul a fost deschis de către dr. hab., prof. univ., Victor Moraru, director al IIEŞP al AŞM, care a menţionat că în carte este abordată una din problemele majore, care preocupă societatea Republicii Moldova în speţa conflictului social. Domnia sa a felicitat autoarea cărţii, nu doar pentru lansarea monografiei, dar şi cu ocazia zilei de naştere, sărbătorită zilele acestea, dorindu-i noi realizări şi împliniri. Protagonista evenimentului, dr. Ana Pascaru, şeful Secţiei Filozofie, a fost distinsă cu Diploma de Excelenţă a IIEŞP, pentru contribuţia la dezvoltarea ştiinţei filosofice şi activitatea ştiinţifică intensă şi consecventă.

Acad. Alexandru Roşca, în continuare, a susţinut ideea prezentării monografiei, care se înscrie în cercul de preocupări ştiinţifice a doamnei dr. Ana Pascaru. Protagonista evenimentului continuă să fie axată pe problematica filosofiei sociale.

„Lucrarea prezentată înglobează activitatea de cercetător, şi intuiţia de a găsi răspunsuri ce m-au animat din anii, când făceam studiile la Moscova” , a mărturisit dr. Ana Pascaru. Dumneaei a specificat că în carte sunt menţionate evenimentele ce au avut loc din 1991, până în prezent şi a încercat să explice, cum se transformă partea într-un întreg şi drumul pe care îl parcurge, relevând societatea moldovenească în această noţiune. Autoarea susţine că a încercat să identifice acele surse care alimentează conflictul şi au condus la transformarea lui în unul internaţionalizat.

Dr. hab. Gheorghe Bobână a consemnat activitatea ştiinţifică a dr. Ana Pascaru, iar în calitate de
redactor ştiinţific al lucrării, a remarcat că este o lucrare în planul filosofiei sociale, cu abordări a noi doctrine şi în care se face apel la personalităţi importante din lumea filosofiei. Monografia reprezintă tendinţa de a efectua o diferenţiere între modernismul şi post-modernismul în societatea moldovenească. Meritul doamnei Pascaru este de a introduce în circuitul ştiinţific această problematică a conflictului social, ca o temă majoră în filosofia socială, a remarcat vorbitorul.

Acad. Gheorghe Rusnac a apreciat înalt lucrarea, menţionând că autoarea are un merit deosebit pentru faptul că a găsit o pârghie, o cale adecvată timpului, filosofia socială şi faptul că a expus cercetările ştiinţifice într-un limbaj accesibil.

„Doamna dr. Ana Pascaru este unul dintre pionerii cercetători în domeniul filosofiei sociale şi a pus umărul la edificarea acestei specializări ştiinţifice, care în Republica Moldova era mai puţin explorată”, a remarcat dr. hab. Victor Juc. În lucrare îşi găseşte desfăşurarea mai mult dimensiunile sociale, conflictul fiind cercetat atât la nivel teoretico metodologic şi conceptual, cât şi cu valenţe aplicative, a relevat dumnealui.

Omagii şi evocări au fost aduse de către dr. Victor Ghilaş; dr. Victor Mocanu; dr. hab. Teodor Ţârdea; dr. hab. Eudochia Sahărneanu; dr. hab. Valeriu Capcelea; dr. Olga Gagauz; dr. Galina Rogovaia; dr. hab. Vladimir Blajco; dr. Andrei Dumbrăveanu şi dr. Lidia Troianowski.


Centrul Media al AŞM