Vladimir Axionov (26.10.1950 - 6.11.2012)

2012-11-07
 

În dimineața zilei de 6 noiembrie 2012 a încetat subit din viață Vladimir Axionov, personalitate marcantă a muzicologiei din Republica Moldova, doctor habilitat în studiul artelor, prorector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, membru al Adunării Secției Științe Socio-Umaniste a Academiei de Științe a Moldovei, cercetător științific principal al Institutului Patrimoniului Cultural, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova. Ne-a părăsit unul din cei mai de seamă cercetători ai genului muzical-simfonic din Republica Moldova.

Vladimir Axionov s-a născut în Chișinău la 26 octombrie 1950 într-o familie cu tradiție muzicală. După absolvirea școlii speciale de muzică ”E.Coca”, a urmat studiile la Conservatorul din Moscova ”P.I.Ceaikovski”, unde ulterior și-a susținut teza de doctorat, având-o ca îndrumător științific de N.S.Nikolaeva. Revenind la Chișinău, se încadrează activ în viața didactică, avansând rapid în ierarhia universitară – de la lector superior până la profesor. Acest titlu i s-a conferit în 1995, Vladimir Axionov devenind cel mai tânăr profesor într-o instituţie de profil muzical din Moldova (actualmente AMTAP, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice). În această calitate a contribuit la formarea profesională a câtorva generații de muzicieni.

Discipolii dlui Vladimir Axionov s-au încadrat în prestigioase instituţii de cultură din țară și de peste hotarele ei, în colective concertistice şi teatrale, în învăţământ, mass-media şi show-bussines. Mulţi dintre ei sunt laureaţi ai concursurilor şi festivalurilor naţionale şi internaţionale, s-au învrednicit de distincţii de stat. Printre ei trebuie menționați interpreţii Iu. Gârneţ, A. Lozanciuc, A. Arcea, E. Gherman, A. Digore, O. Palymski, L. Ştirbu, Iu. Mahovici, A. Lapicus, S. Jar. Vladimir Axionov a pregătit și o pleiadă de muzicologi, care activează cu succes pe tărâm didactic, ştiinţific și iluminist: V. Galaicu, V. Tcacenco, V.Andrieș, P.Rotaru, R.Roman, E.Nagacevschi, A.Pereteatco, M. Nichiforov, L. Gorobciuc, A. Sajin, A. Gaju, V. Mircos ş.a.

În calitate de savant, Vladimir Axionov a semnat peste 100 de lucrări ştiinţifice, publicate în ţară şi peste hotarele ei (Anglia, Belarus, România, Rusia). Pentru lucrările ştiinţifice a fost distins cu premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1992-2011). Vladimir Axionov a participat activ la conferinţe, seminare şi simpozioane ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Din 1985 și până în momentul în care moartea l-a smuls dintre noi, Vladimir Axionov a colaborat cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, iniţial în calitate de cercetător științific superior la Institutul Studiul Artelor, iar apoi (între anii 1993-1999) în funcţia de şef al Secţiei Muzicologie. Interesele sale de cercetător impresionează prin diversitatea lor, dominanta preocupărilor lui Vladimir Axionov fiind studiul simfoniei ― genul cel mai reprezentativ și cu cea mai mare deschidere spre reflecție al muzicii academice. Problematica evoluţiei muzicii simfonice în Republica Moldova a stat la baza celei de-a doua teze de doctorat, după susţinerea căreia (în 1993) a obţinut gradul științific de doctor habilitat. Vladimir Axionov i-a dedicat muzicii simfonice, dar şi altor genuri instrumentale, câteva monografii, printre care: Simfonia în Moldova (1987), Genurile muzicii simfonice în Moldova (1998), Tendințe stilistice în creația componistică din Republica Moldova (2006). Aceasta din urmă lucrare nu este doar o probă de înalt profesionalism, ci şi dovada unei capacităţi remarcabile de sinteză, a apetenței pentru prezentarea complexă a culturii muzicale contemporane, a contextului muzical european și a creaţiei componistice din Republica Moldova ca parte a acestui peisaj.

Personalitate de o probitate științifică exemplară, un om al înaltelor valori profesionale, Vladimir Axionov s-a aflat în fruntea Secţiei Muzicologie a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, a Seminarului Ştiinţific de Profil Arta muzicală, constituit de Comisia Naţională de Acreditare şi Atestare (CNAA), a exercitat și funcția de membru al Comisiei de atestare din cadrul CNAA.
Meritele lui Vladimir Axionov au fost înalt apreciate inclusiv de colegii de breaslă, dar și de conducerea de vârf a țării, care i-a acordat, în 1999, titlul onorific Om emerit.

Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima tristețea pe care o simțim. Gândurile noastre, în acest moment dificil, sunt alături de familia regretatului profesor, savant și om de cultură.

În numele comunității științifice academice adresăm familiei îndoliate, rudelor și prietenilor lui Vladimir Axionov sincere condoleanțe în legătură cu această pierdere dureroasă și definitivă. Confreria muzicienilor din Republica Moldova, ca și cea a oamenilor de cultură îi va simți lipsa, îi va valoriza ideile și îi va păstra amintirea.

Fie ca Dumnezeu să-i binecuvânteze sufletul și să-i dăruiască odihnă veșnică.

Acad. Gheorghe Duca, dr. hab. Mariana Șlapac, dr. hab. Ion Guceac, acad. Mihai Cimpoi, acad. Haralambie Corbu, acad. Eugen Doga, acad. Mihail Dolgan, acad. Andrei Eșanu, acad. Dumitru Matcovschi, acad. Gheorghe Rusnac, acad. Alexandru Roșca, m.cor. Nicolae Bilețchi, m.cor. Anatol Ciobanu, m.cor. Demir Dragnev, m.cor. Gheorghe Mustea, m.cor. Valeriu Pasat, m.cor. Vladimir Țaranov, dr. Victor Ghilaș, dr. hab. Aurelian Dănilă, dr. Silviu Tabac, Larisa Bogataia, dr. hab. Tudor Stăvilă, dr. hab. Ana-Maria Plămădeală, dr. Violina Galaicu, dr. Elena Nagacevschi, dr. Parascovia Rotaru.