„Suntem datori să spunem adevărul despre trecut”

2012-11-08
 

O expoziţie tematică de documente, fotografii şi film „13 ani de stalinism. RSS Moldovenească în anii 1940-1953” a fost vernisată la 6 noiembrie curent, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei. Autorul expoziţiei este istoricul Valeriu Pasat, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, evenimentul fiind organizat de Institutul de Istorie, Stat şi Drept în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La inaugurarea expoziţiei au participat istorici, oameni de ştiinţă, politicieni, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, comentatori politici, lideri de opinie, dar şi supravieţuitori ai deportărilor.

„Am emoţii pentru că aici au venit toţi cei care vor să-şi cunoască trecutul. Această expoziţie am gândit-o mai mulţi ani în urmă, atunci când am început să studiez această istorie foarte complicată, dar şi foarte interesantă. Noi ne-am obişnuit să privim lucrurile în alb şi negru, aşa a fost mai simplu şi aşa am fost învăţaţi”, a declarat protagonistul evenimentului Valeriu Pasat, amintind de înţelepciunea şi cugetările lui Nicolae Iorga care spunea că „istoria este ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, dar nu ce am fi dorit să se întâmple”. Lansarea acestei expoziţii, susţine autorul, vorbeşte despre începutul sovietizării Basarabiei, autorii, actorii, participanții, victimele. Prin expunerea acestor documente, în mare parte inedite, cei prezenţi au putut atrage atenţia la triumful Uniunii Sovietice, succesele în economie, în ştiinţă, în anii '40. O parte din documente, însă, se referă la cealaltă faţetă a evenimentelor, acte ce confirmă deportările şi înjosirile la care a fost supus poporul moldovenesc, căruia, în acea perioadă dramatică i-a fost lezată demnitatea.

Prezent la evenimentul lansării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca l-a felicit pe m.c. Valeriu Pasat pentru efortul depus la realizarea cu succes a acestui demers, reuşind să găsească acea voinţă, curaj şi capacităţi de intelectual pentru a descrie situaţia dramatică prin care a trecut poporul nostru preţ de 13 ani. Preşedintele AŞM a exprimat cuvinte de apreciere pentru faptul că istoricul a reuşit să aducă drept probă documentul, pe care nimeni nu-l poate contrazice, iar faptul că Valeriu Pasat a fost invitat de preşedintele Parlamentului European să prezinte aceste materiale este un semn de înaltă apreciere de către comunitatea ştiinţifică europeană, pentru ţara noastră însemnând recunoaşterea muncii ştiinţifice a unui intelectual.

În cadrul vernisajului a fost dat citirii mesajul din partea Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, prezentat de către consilierul Mihai Şleahtiţchi. „Pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, suntem datori să spunem adevărul despre trecut şi să ne asumăm responsabilitatea de a nu mai admite pe viitor un asemenea calvar. Cauzele acestui mare dezastru, factorii care au urmat în evoluţia următoare necesită cercetări riguroase. Dovadă că avem o evoluţie corectă este şi expoziţia de documente prezentată, autorul căreia este neobositul cercetător Valeriu Pasat”, se arată în mesaj.

Exprimând felicitări autorului expoziţiei şi colegului de breaslă, istoricul Anatol Ţăranu a ţinut să sublinieze că Valeriu Pasat, prin oferirea acestor documente istorice de unicat a demonstrat că ştiinţa istorică are dreptul să fie considerată o ştiinţă precisă, iar fiecare vizitator care va trece prin standurile acestei expoziţii se va convinge de aceasta. „Ştiinţa istorică se bazează pe documente şi dacă sunt suficiente documente şi ele sunt lapidare, ştiinţa are dreptul să fie o ştiinţă precisă”, a conchis doctorul în istorie.

Valeriu Pasat consideră că tot ce a realizat cu susţinerea Institutului de Istorie, Stat şi Drept şi a conducerii Academiei de Ştiinţe a Moldovei este o elucidare a adevărului aşa cum a fost el, Domnia sa nefiind adeptul condamnării sau proslăvirii. „Eu nu încerc să impun nimănui punctul meu de vedere”, afirmă istoricul, precizând că majoritatea materialelor istorice prezentate publicului larg le-a obţinut din arhivele Ministerului Afacerilor Externe, Arhiva Centrală din Federaţiei Rusă şi un şir de alte arhive.

Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie curent, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM