Ştiinţa autohtonă evaluată de experţi internaţionali

2012-11-08
 

La 6 noiembrie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei, în parteneriat cu Directoratul General pentru Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene, sub egida Platformei nr.4 a Parteneriatului Estic „Contacte inter-umane” a organizat Conferinţa Regională „Evaluarea ştiinţei ca o precondiţie pentru promovarea excelenţei în cercetare”.

Evenimentul a avut drept obiectiv realizarea unui schimb de experienţă privind evaluarea propunerilor de proiecte de cercetare şi inovare, precum şi fortificarea capacităţilor de evaluare.

În deschiderea manifestării, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a subliniat importanţa întrunirii pentru inovatorii moldoveni, salutând buna intenţie a experţilor internaţionali care evaluează calitatea cercetării în ţările europene, procedura fiind una foarte importantă şi de stimulare a creşterii nivelului de cercetare. Preşedintele AŞM a exprimat cuvinte de mulţumire în adresa experţilor pentru că au ales Republica Moldova care, practic, este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic, asociată la Programul Cadru 7. „Ne bucură faptul că experţii au dat o apreciere comunităţii noastre ştiinţifice şi că putem servi drept exemplu pentru alte comunităţi ştiinţifice”, a remarcat preşedintele AŞM.

La inaugurarea lucrărilor conferinţei a fost prezent consilierul prezidenţial, Mihai Şleahtiţchi care a exprimat certitudinea că organizarea şi desfăşurarea la Chişinău a workshop-ului regional coincide perfect cu o necesitate fundamentală prezentă în comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova, dar şi în cea din ţările Parteneriatului Estic. Aceasta porneşte de la premisa necesităţii unei noi planificări, noi organizări, în special, a unui nou tip de implementare a proiectelor investigaţionale. Consilierul a exprimat speranţa că rezultatele workshop-ului regional va da un nou curs procesului investigaţional, aşezându-l într-o altă albie conceptuală cu miza pe experienţa bogată a specialiştilor consacraţi din Europa, care va avea un aport concret la dezvoltarea ştiinţei din Republica Moldova şi o contribuţie directă la dezvoltarea cercetării din Republica Moldova.

Viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura a specificat că evaluarea cercetării este foarte importantă nu doar pentru cei care fac cercetare, dar şi pentru societatea care consumă produsul cercetării fie din ştiinţele aplicative, fie din alte domenii.

Dr. Veaceslav Culiciţchi, directorul Consiliului Consultativ de Expertiză, entitatea care se ocupă de expertizarea proiectelor de cercetare în baza de concurs în Republica Moldova, a ţinut să sublinieze că organizarea acestui eveniment este o tentativă a comunităţii ştiinţifice autohtone de a se integra cât mai eficient în infrastructura de cercetare europeană, în adoptarea bunelor practici, în special privind evaluarea activităţii de cercetare, plus evaluarea proiectelor în baza de concurs. „Din păcate, experienţa noastră nu este atât de relevantă la acest capitol, de aceea, noi mizăm foarte mult pe acest eveniment”, a subliniat directorul. Acesta este şi motivul pentru care au fost invitat oaspeţi atât din UE, cât şi din ţările Parteneriatului Estic, care eventual au aceleaşi probleme ca şi cercetătorii din Republica Moldova, iar în comun ar putea fi identificate soluţii rezonabile şi planificate acţiuni de viitor.

La conferinţă au participat peste 30 potenţiali evaluatori ai proiectelor de cercetare şi inovare, coordonatori ai proiectelor internaţionale, experţi înregistraţi în baza de date PC7, reprezentanţi ai consiliilor de expertiză a proiectelor, reprezentanţi ai Academiilor de Ştiinţă şi fundaţiilor de cercetare din ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina).

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM