Mesaj al Preşedintelui AŞM, academicianul Gheorghe Duca cu prilejul Zilei Internaţionale a Ştiinţei pentru Pace şi Dezvoltare

2012-11-09

Stimaţi cercetători şi angajaţi ai sferei de cercetare-inovare,

Dragi colegi,

Ştiinţa şi tehnologiile au devenit un imperativ al procesului modern de dezvoltare. Produsul cunoaşterii ştiinţifice este menit să ofere soluţii la provocările societăţii moderne într-o măsură fără precedent. În condiţiile în care cercetarea nu cunoaşte frontiere naţionale, savanţii din întreaga lume îşi reunesc eforturile atît pentru a soluţiona marile probleme globale, cît şi pentru a creşte gradul de bunăstare a societăţilor proprii. Este elocvent faptul că cercetarea şi inovarea sunt instrumente incluse de majoritatea statelor lumii în strategiile pentru depăşirea consecinţelor crizei financiar-economice şi revenirea la o traiectorie de creştere. Acelaşi lucru se regăseşte şi în Strategia europeană de dezvoltare „Europa 2020”.

În contextul actual, Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată de expertiza savanţilor şi de spiritul inovativ al inventatorilor. Aflîndu-se în plin proces de modernizare a economiei şi de consolidare a societăţii, ţara noastră are toate premisele pentru a deveni un caz de succes, aceasta doar în cazul în care va alege o cale de dezvoltare bazată pe noi tehnologii, eficientă din punct de vedere a resurselor şi cu implicarea unui capital uman instruit, inventiv, cu o înaltă cultură tehnologică.

Spre regret, ştiinţa şi inovarea autohtonă se confruntă cu o dilemă: atingerea unui grad înalt de performanţă şi eficienţă în condiţiile unui buget auster. În ciuda acestor condiţii mai puţin favorabile, este îmbucurător faptul că cercetătorii din Republica Moldova obţin succese remarcabile la nivel internaţional şi oferă rezultate ştiinţifice aplicabile în economia naţională.

Fiind ghidaţi de dezideratul excelenţei în cercetare, în ultimul an am realizat un şir întreg de activităţi la nivel de sistem: evaluarea internaţională a sferei de cercetare-inovare din Republica Moldova, identificarea unei viziuni de dezvoltare a domeniului pînă în 2020, avînd ca rezultat proiectul Strategiei Naţionale pentru Cercetare-Inovare pînă în 2020, crearea Centrului pentru Finanţarea Cercetării Fundamentale şi Aplicative, consolidarea procesului de evaluare şi expertiză a propunerilor de proiecte etc. Acestea, precum şi acţiunile care vor urma, au drept scop: crearea unui mediu propice activităţii cercetătorilor, managementul eficient al resurselor şi creşterea impactului cercetării-inovării la nivelul societăţii.

Astăzi suntem pe poziţia în care nu mai putem tolera perpetuarea unei situaţii de aflare în derivă. În perioada imediat următoare, cuvintele de ordine în sistemul de cercetare – inovare trebuie să fie: eficienţă, excelenţă, performanţă, motivare, conectivitate, responsabilitate şi impact; vorbim de eficienţa gestionării fondurilor, excelenţa activităţilor de cercetare, stimularea performanţei cercetătorilor, creşterea atractivităţii carierei în cercetare, conectivitatea internaţională, responsabilitate faţă de societate şi impactul important al rezultatelor şi cunoaşterii generate asupra sistemului economic, educaţiei, calităţii guvernării etc.

Pentru realizarea acestor deziderate avem nevoie nu doar de viziune, dar şi de implicarea cu pasiune şi responsabilitate a fiecăruia dintre noi pe propriul domeniu de activitate.

Stimaţi colegi, distinşi promotori ai adevărului ştiinţific,

În această zi de sărbătoare Vă adresez rugămintea de a promova, cu o insistenţă şi mai mare, principiile unei societăţi bazate pe cunoaştere. Profit de această ocazie pentru a Vă dori să obţineţi rezultate remarcabile şi valoroase, iar satisfacţia propriei împliniri să nu vă părăsească niciodată pe tărîmul cunoaşterii şi inovării.

Cu alese sentimente de respect,
Academician Gheorghe Duca