Radio Europa Liberă: Academia de Ştiinţe: S.O.S. Reducere drastică a bugetului

2012-11-09

Gheorghe Duca: „Ceea ce au făcut deputaţii, eu cred că a fost o acţiune nechibzuită.”

S.O.S. din partea Academiei de Ştiinţe: ştiinţa autohtonă ar fi „în pericol” după ce bugetul Academiei a fost redus pentru 2013 cu 50 de milioane de lei. Academia va avea, la anul, conform Legii Bugetului de Stat adoptată recent, bani din partea statului, adică a contribuabililor ce se ridică la suma de 346 milioane de lei. Discutăm pe această temă cu dl Preşedinte al Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Europa Liberă: Aşadar, mai mulţi membri ai Academiei de Ştiinţe au adresat, în numele comunităţii ştiinţifice, cum se precizează, o scrisoare deschisă preşedintelui, premierului şi speaker-ului în care deplâng reducerea drastică a bugetului pentru Academie. Dvs., dle Academician, sunteţi şi membru al Guvernului. Cum au explicat colegii din executiv reducerea drastică a finanțării științei și inovării cu circa 50 de mil de lei?

Gheorghe Duca: „N-a explicat nimeni. În principiu toată lumea a primit o poziţie, ştiţi, de aşteptare ce se va întâmpla, dar mă miră faptul că noi în guvern am discutat mai mult timp cu Ministerul Finanţelor, cu Ministerul Economiei, cu prim-ministru despre bugetul comunităţii ştiinţifice (pentru că noi vorbim despre Academie, dar Academia este numai o parte a comunităţii ştiinţifice). Şi am convenit la acest buget, ne-am înţeles să facem unele reforme care vor decentraliza, pentru că sunt învinuiri că este prea centralizată comunitatea, că ea este condusă de Academie. Aşa a fost ideea în 2004 pentru că nu era altă structură şi Academia de Ştiinţe s-a împovărat cu administrarea.

Acum este o iniţiativă a deputaţilor pentru a aranja toate entităţile, comunităţile ştiinţifice la locul său, este hotărâre de guvern ca până în decembrie noi să prezentăm o strategie de dezvoltare a ştiinţei până în anul 2020, un angajament al Republicii Moldova faţă de comunitatea europeană, şi totul mergea aşa cum a fost înţeles. Pentru că există nişte legităţi, nişte acţiuni, politici care trebuie elaborate suplimentar pentru ca să schimbăm situaţia.

Şi ceea ce s-a întâmplat, ceea ce au făcut deputaţii într-un moment, că nimeni practic nu ştia, dar s-a făcut foarte şi foarte ad-hoc. Eu cred că a fost o acţiune atât nechibzuită, nemotivată, pripită care stau şi mă gândesc ce scop are această acţiune. Dacă are ca scop ca noi să facem reforme de tipul eliberării din funcţie a 500 de persoane, pentru că asta este costul acestei diminuări a finanţării. O să fie simţită nu numai de, eu ştiu, comunitatea ştiinţifică, dar o să simtă şi ţara, şi Republica Moldova.”

Citeşte mai departe...

Sursa: Radio Europa Liberă