Moldova.org: Perestroikă la Academia de Științe/ OPINIE

2012-11-16

Dacă moldovenii au început să termine cu stroika de peste an, din cauza vremii, nu din altă cauză (stroika oricum e unul dintre cele mai pasionante hobby-uri la moldoveni), a venit și timpul pentru distracția parlamentarilor. Probabil de stroicile lor se ocupă alții, dar cum gresia, faianța și cimentul curg prin sângele moldovenilor, parlamentarii și-au găsit o ocupație care are ca rădăcină tot stroika – Perestroika.

Una dintre țintele perestroicii e Academia de Științe, căreia i s-a redus bugetul de la 394 la 346 milioane lei. Recunosc: cifrele sunt punctul meu slab, nici nu-mi pot imagina sumele astea și ce s-ar putea face cu ele.

Legat de acest subiect am văzut trei poziții care m-au interesat: a lui Alex Cosmescu (scriitor, cercetător la AȘM), a lui Gheorghe Erizanu (scriitor și editor) și a lui Veaceslav Ioniță (preşedintele Comisiei de buget finanţe din Parlamentul Moldovei).

Pentru că textul lui Alex Cosmescu a apărut doar pe pagina lui de Facebook, o să-l reproduc mai jos, cu acordul autorului: „Am avut câteva locuri unde am lucrat și am făcut ceva ce-mi plăcea. Și am fost lăsat să fac ceea ce-mi placea. Nu mi s-au pus piedici și nu mi s-a spus cum sa fac lucrurile pe care știu cum să le fac. Și atunci când nu știam să fac ceva, am fost învățat de colegi, cu cea mai mare deschidere.

Primul loc din ăsta a fost Antena C. Unde am învățat să fac interviuri faine și să lucrez la pupitrul regizoral. Antena C a fost desființată. Și toată echipa a trebuit să plece de acolo. Motive politice. Și clădirea unde era Antena stă așa, părăsită, și mă întristez de fiecare dată când trec pe lângă ea.

Al doilea - Biblioteca UNITEM. Unde am citit o gramadă de lucruri faine. Și am putut să recomand o gramadă de lucruri faine celor care veneau să citeasca ceva. Biblioteca UNIITEM a fost desființată, și fondul împrăștiat. Și am fost alungat de acolo într-un mod de care nici nu vreau să-mi aduc aminte. Motivul - schimbarea directorului. Care vroia să arendeze cuiva spațiul acela.

Al treilea - cel de acum – AȘM. Restructurarea AȘM - "reformarea" - înseamnă, dacă înțeleg eu bine ce se întâmplă, crearea unei alte structuri în locul ei. Una mai mică și la dispoziția unor oameni care cred că știu ce trebuie să se facă cu cercetarea în MD. Gen câțiva deputați liberali.

Și mă întristează asta.

Ma întristează că se desființează tocmai locurile unde pot să mă ocup în liniște de ceva care-mi place.

Și unde sunt plătit ca să citesc lucruri faine. Și să vorbesc - și să scriu - despre lucrurile faine pe care le citesc. Și să scriu și eu, cât pot de bine, despre lucrurile care mă interesează.”

După textul de mai sus observăm că Alex e deja o victimă a perestroicilor, el nici măcar nu se revoltă, doar constată cu tristețe. Și pentru el (și nu numai), așa-numita perestroikă înseamnă de fapt distrugere.

Gheorghe Erizanu are o poziție ironică: „Academicienii sunt stresați. Bugetul pentru anul viitor a fost micșorat cu 48 de milioane de lei. Dacă această reducere se opera la alte ministere, atunci ele rămâneau fără niciun ban. Iar Academia de Științe a Moldovei a rămas cu un buget de peste 300 de milioane lei.” Puteți citi tot textul pe blogul scriitorului.

Înțeleg și poziția lui Alex Cosmescu și a lui Gheorghe Erizanu. Deși sunt opuse – sunt umane și logice. În schimb, cum și era de așteptat, poziția lui Veceaslav Ioniță este una parcă în batjocură. În interviul pentru Europa Liberă, Ioniță spune: “în Republica Moldova este confundată eronat ştiinţa cu Academia de Ştiinţe. Mai mult de jumătate din cercetările ştiinţifice se fac în afara Academiei de Ştiinţe, se fac în universităţi. Avem o situaţie foarte proastă când ştiinţă fac unii, iar banii îi primesc alţii”. Ioniță repetă: “o sumedenie de universităţi”. Poftim? Ai impresia că în Moldova toți țăranii fac de fapt cercetare, iar că în loc de alimentare – la tot colțul e câte-o universitate. În primul rând, mulți cercetători de la Academie lucrează și la universități, ca să reușească să-și plătească facturile. Fratele meu a fost cândva cercetător la AȘM și am văzut cum stau lucrurile. Lucra în trei locuri și locuia la cămin. Grosul banilor nu ajung la cercetători – aici e buba, la asta ar trebui să se gândească Ioniță, și nu numai el. Alex Cosmescu muncește pe bani de nimic la AȘM, așa ca pe vremuri fratele meu. Pentru că îi place ceea ce face.

De fapt, tot oful lui Ioniță se rezumă la acest citat: “Pe lângă faptul că sunt deputat, mai sunt şi profesor la Universitate şi am fost foarte neplăcut surprins când publicaţiile mele care erau finanţate fie de către ASEM sau de centru IDIS Viitorul erau anual agregate de Academia de Ştiinţe şi erau prezentate ca o mare realizare a unei instituţii care nu avea nici o treabă cu cercetările mele”.

Are dreptate Gheorghe Erizanu, când spune că la AȘM ceva e putred. Are dreptate și Alex Cosmescu când prin perestroikă înțelege distrugere. Ca la orice perestroikă, probabil urmează să le taie din salarii celor care muncesc cu adevărat la AȘM și care au oricum salarii mizerabile. N-are dreptate în schimb Ioniță, care fiind preşedintele Comisiei de buget finanţe din Parlamentul Moldovei ia hotărâri ce pornesc de la propriile frustrări. Ia de la AȘM pentru a mai crea o instituție – Consiliul Științei, asta ca nu cumva cineva să creadă că banii rămân în bugetul statului.

Am un prieten care înainte de-a ajunge cercetător la Academie lucra vânzător în piață, deși era doctor în istorie. Am impresia că așa-zisa reformă îl va împinge iar spre piață și, în general, asta e tendința perestroicii: să transforme Academia de Științe în piață.

PS: Constantin Tănase are dreptate: “Sunt de acord: Academia trebuie să-și strângă cureaua. Dar de ce alte instituții să nu și-o strângă?

De ce, totuși, anume (numai) Academia a căzut victimă distribuitorilor Bugetului Național?

De ce a fost pedepsită Știința, dar nu Prostia?

Guvernarea AIE a dat undă verde: tinerii înzestrați vor fugi să facă știință în alte țări!

De ce nu s-a tăiat din bugetul Parlamentului, de exemplu, care lucrează doar câteva ore pe săptămână?”

Sursa: moldova.org