Academicianul Gheorghe RUSNAC, fondatorul şcolii naţionale de ştiinţe politice

2012-11-22
 

Academicianul Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică este proaspăt înregimentat în cohorta onorifică a septuagenarilor.

 

Recitind sugestiile ce le-am expus cu ocazia consemnării a 65 de ani din ziua naşterii doctorului habilitat în politologie  Gheorghe Rusnac. Cu scurgerea timpului m-am convins în justeţea concluziilor privind contribuţia substanţială a dumnealui la reforma învăţământului în Universitatea de stat din Moldova - principala forjerie de cadre de înaltă calificare şi ştiinţifice din ţara noastră după proclamarea independenţei. Dar, totodată, constat cu o deosebită mândrie pentru colegul nostru că în ultimii cinci ani a mai adunat în buchetul vieţii noi virtuţi, activând în domeniile diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale, organizării cercetării şi inovării în universităţile din Republica Moldova.

 

Fiind student, lider al organizaţiei de tineret studios, l-am cunoscut de la distanţă pe protagonistul volumului de faţă de cum am păşit pragul universităţii, de mai bine de patru decenii. Dar mai îndeaproape, lucrând şi eu la universitate, i-am apreciat calităţile deosebite de profesor universitar, promotor al diferitor activităţi didactice, ştiinţifice şi sociale.

 

Cunoştinţele acumulate şi aptitudinile cultivate, vocaţia de profesor şi cercetător,  talentul şi capacităţile de manager s-au manifestat din plin anume în timpul ce s-a scurs de la proclamarea independenţei ţării noastre.

 

Sub conducerea profesorului universitar Gheorghe RUSNAC s-au produs schimbări cardinale în procesul de învăţământ: s-a iniţiat pregătirea cadrelor la noi specialităţi, au fost editate o serie de manuale originale, s-a consolidat potenţialul pedagogico-ştiinţific; a crescut consi­derabil numărul studenţilor şi doctoranzilor; a derulat renovarea bazei tehnico-materiale; a fost implementat un nou tip de management uni­versitar; s-a atestat o prezenţă masivă a universităţii pe arena inter­naţională ş.a.

 

Aparte voi menţiona şi acţiunile întreprinse în vederea derulării procesului de reformare şi restructurare a universităţii. Cu ajutorul colegilor occidentali din România, Bulgaria, Germania, SUA, Franţa şi din alte ţări, cu tradiţii bogate şi experienţă valoroasă în predarea ştiinţei politice - dumnealui personal a reuşit să traseze propria cale de predare, de instruire şi de educare a viitorilor specialişti în domeniul ştiinţelor politice, ce corespunde atât tradiţiilor noastre naţionale, cât şi valorilor democratice ale sistemului actual de învăţământ din lume. lată doar câteva repere.

 

La Universitatea de Stat din Moldova, în 1995 a fost înfiinţată o facultate de relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi administrative, a fost deschisă şi funcţionează cu succes forma de învăţământ prin doctorat şi postdoctorat. Numai sub îndrumarea nemijlocită a profesorului universitar Gheorghe Rusnac, în perioada de referinţă, au fost pregătite peste 20 de teze de doctor şi doctor habilitat în ştiinţe politice.

 

De o valoare deosebită teoretică, dar şi practică, sunt investigaţiile dumnealui în problemele tranziţiei democratice, siste­mului electoral şi scrutinului, formării şi evoluţiei partidelor politice, funcţionării sistemului partinic democratic, relaţiilor dintre putere şi opoziţie în contextul managementului politic, relaţiilor interetnice şi minorităţilor naţionale din Moldova, dezvoltării spiritului activ de cetăţean în rândurile tineretului şi studenţilor, societăţii civile, mijloacelor de informare în masă şi proceselor de migraţiune, monitorizării opiniei publice, transformărilor politice şi social-economice din Moldova în condiţiile tranziţiei spre democraţie şi economia de piaţă.

 

Astăzi, prin aportul personal al domnului academician Gheorghe Rusnac şi al discipolilor săi C. Marin, V. Moşneaga, V. Saca, T. Spinei, G. Pârţac, I. Sandu, C. Manolache, V. Sacovici, C. Solomon ş.a., ştiinţele politice au atins nivelul de autogenerare, acumulând o experienţă solidă în pregătirea studenţilor şi doctoranzilor în diverse ramuri şi se află în ascensiune spre noi realizări.

 

Conchidem că, pe bună dreptate, profesorul universitar, savantul şi managerul Gheorghe Rusnac, în cadrul alegerilor în calitate de membru corespondent şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost recunoscut drept fondator al şcolii naţionale de ştiinţe politice din ţara noastră.

 

Cu ocazia zilei de naştere îi exprimăm academicianului Gheorghe Rusnac sincere felicitări, urări de bine, sănătate, noi realizări în domeniul politologiei care i-a marcat cariera ştiinţifică.

 

Academician Gheorghe Duca,

preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei