Tehnologii ştiinţifice pentru eficientizarea ameliorării tomatelor şi grâului – rezultat elocvent al Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM

2012-11-23
 

Laboratorul: Genetică aplicată

Denumirea elaborării: „Elucidarea factorilor genetici de bază ai formării caracterelor cantitative valoroase la plantele de cultură”.

Autori: dr.hab. Galina Lupaşcu, drd. Sofia Grigorcea, drd. Ştefan Sandic, cerc. şt. Svetlana Gavzer, dr.Nadejda Mihnea

Studiul moştenirii caracterelor cantitative (înălţimea plantelor, masa, lungimea şi lăţimea fructului, grosimea pericarpului şi mezocarpului, numărul de loje seminale, lungimea şi lăţimea frunzei, numărul şi masa fructelor per plantă, numărul de seminţe în fruct) la hibrizii reciproci F1 (prima generaţie) de tomate, a demonstrat influenţa factorului matern asupra expresiei genelor care favorizează mărirea caracterului. Totodată, părintele matern influenţează capacitatea de germinaţie a polenului şi de creştere a tubului polinic, ceea ce se reflectă asupra capacităţii de legare a fructelor. Astfel, factorul matern este o sursă suplimentară pentru eficientizarea hibridărilor şi dirijarea caracterelor cantitative, ceea ce poate fi utilizat în ameliorare.

În rezultatul cercetărilor, s-a constatat o corelaţie pozitivă înaltă (0,83; 0,89) între gradul de dominaţie a elementelor de productivitate la grâul comun de toamnă în generaţia F1 şi gradul/frecvenţa transgresiilor în F2 (generaţia a doua), ceea ce are importanţă predictivă pentru pronosticarea potenţialului transgresiv în populaţiile segregante. Interacţiunile genice de tip dominant x dominant prezintă mecanismul genetic de bază în formarea transgresiilor valoroase pentru elementele de productivitate ale grâului şi deţin rolul principal în manifestarea genotipului.  

Impactul socio-economic:
Potrivit autorilor elaborării, datele obţinute permit optimizarea componenţilor de hibridare şi elucidarea combinaţiilor perspective pentru obţinerea dirijată a caracterelor de interes la tomate şi grâul comun de toamnă, fapt ce va reduce volumul de lucru, numărul genotipurilor testate, cheltuielile financiare şi accelera procesul de ameliorare a acestor culturi.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Noutate pentru industria farmaceutică şi alimentară autohtonă. Produse condimentare aromatice originale – rezultat ştiinţific al Grădinii Botanice (Institut) a AŞM

Rezultat ştiinţific elocvent, obţinut în cadrul Institutului de Chimie al AŞM, în anul 2012