POST SCRIPTUM LA UN DEMERS ACADEMIC

2012-11-23

Onorat for academic,

Vreau să infirm categoric suspiciunile, acum înţeleg, premeditat cultivate, precum că aş fi un duşman al Academiei de Ştiinţe şi un adept al obscurantismului funciar. Lucrurile stau tocmai invers.

Într-o zi nefastă pentru mine, când mi s-a comunicat vestea dispariţiei unei fiinţe apropiate, mi s-a strecurat un proiect pentru semnare care, chipurile, ar fi fost coordonat cu mediul academic. L-am semnat susţinând, subliniez, înnoirea, şi nu distrugerea Academiei. Mea culpa.

După o examinare mai atentă a amintitului proiect, încropit în grabă şi fără suportul logistic necesar, am suspendat personal circulaţia documentului şi i-am recuzat decisiv susţinerea.

Ţin să subliniez că nu am acceptat, nu accept şi nu voi tolera niciun fel de ingerinţe voluntariste dinafară şi în buna desfăşurare a activităţii ştiinţifice, de cercetare şi inovaţie, iniţiate de către supremul for ştiinţific al RM – Academia de Ştiinţe.

Indiferent de conjunctura politică, AŞM a avut o poziţie consecventă, plină de demnitate în apărarea limbii române şi a adevărului istoric. Are un potenţial intelectual avansat şi realizări ştiinţifice indiscutabile, recunoscute pe arena internaţională, iar semnarea la Bruxelles, la 11.X.2011, a Memorandumului de înţelegere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova privind asocierea RM la cel de-al VII-lea Program-Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (P-C7) este şi un semn de recunoaştere al meritelor AŞM. Consider că toate aceste eforturi trebuie apreciate, susţinute şi dezvoltate, iar nu risipite în van.

Am convingerea că înnoirea, restructurarea şi reformarea AŞM, în conformitate cu cerinţele timpului, dictate de necesităţile modernizării şi de austerităţile pe care le traversăm, nu vor aduce prejudicii fondului problemei, ci vor relansa autoritatea ştiinţei într-o societate postmodernă, hipertehnologizată.

Da, ne aflăm, la ora actuală, într-un moment de derută, dar sper că lucrurile se vor limpezi şi vor reveni la normalitate, inclusiv în relaţiile politicienilor cu mediul academic.

Sunt pentru conlucrarea tuturor instituţiilor statului, a societăţii civile cu cea academică.

Altfel nu aş fi candidat la acest scrutin.

Cu tot respectul,                                                       Ion Hadârcă

23 noiembrie 2012