„Ora de vârf a splendorii intelectuale” a academicianului Gheorghe Rusnac

2012-11-24
 

O zi de Brumar din această fantastică toamnă întârziată a fost cu totul specială pentru academicianul Gheorghe Rusnac, fondator al şcolii naţionale de ştiinţe politice, vicepreşedinte al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică care a marcat un eveniment cu dublă semnificaţie – consemnarea venerabilei vârste de 70 de ani şi lansarea cărţii „Gheorghe Rusnac. Bibliografie”.

Printre personalităţile care au venit să-i întregească omagierea celor 70 de toamne au fost prezente nume sonore ale vieţii publice, mediului academic, universitar, reprezentanţi ai Parlamentului, Executivului, colegi, prieteni, discipoli.

Evenimentul omagial a debutat cu un mesaj, adresat sărbătoritului, rostit de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, în care a exprimat, cu o deosebită afecţiune, sincere şi calde urări cu prilejul frumoasei aniversări. Preşedintele AŞM i-a dorit septuagenarului multă sănătate, perseverenţă în activitate, punctând cele mai importante momente din bogatul itinerar biografic al omagiatului. Domnia sa a menţionat meritele acad. Gheorghe Rusnac în domeniul în care a activat, eforturile depuse pentru integrarea în spaţiul european educaţional şi de cercetare, în perioada când deţinea funcţia de rector al USM, inclusiv, prin deschiderea de noi catedre, optimizarea procesului didactic, stabilirea relaţiilor de colaborare cu numeroase universităţi de peste hotare etc. În semn de apreciere a muncii ştiinţifice, pentru activitatea didactico-ştiinţifică şi managerială pe parcursul a cinci decenii, dar şi cu ocazia aniversării a 70-a, acad. Gheorghe Rusnac a fost distins cu Medalia „Dimitrie Cantemir” - cea mai înaltă distincţie a AŞM.

Preşedintele AŞM a avut şi nobila misiune de a da citire mesajului Preşedintelui Republicii Moldova E.S. Nicolae Timofti, adresat omagiatului. „La acest moment aniversar, graţie unei prodigioase activităţi ştiinţifice, organizatorice, didactice şi diplomatice, desfăşurate pe parcursul anilor, sunteţi în drept să Vă mândriţi cu ceea ce aţi reuşit să faceţi. Aţi depus eforturi pentru ca Universitatea de Stat din Moldova să devină unul din liderii sistemului de învăţământ superior din ţară. Numele Dumneavoastră este bine cunoscut şi în lumea cercetătorilor consacraţi”, se arată în mesaj.

În ziua în care acad. Gheorghe Rusnac a rotunjit un număr frumos de toamne, E.S. Petru Lucinschi i-a dorit sărbătoritului să se bucure de această vârstă şi asta pentru că, după cum se spune „până la 70 omul e în etate, iar după 70 e longeviv”. În calitatea sa de longeviv, Excelenţa Sa i-a dorit sănătate multă, frumoase realizări, să se bucure de viaţă şi de oamenii dragi care-l înconjoară.

În asentimentul antevorbitorului a fost şi viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura. Cunoscându-i caleidoscopia calităţilor academicianului Gheorghe Rusnac a ţinut să-i fie alături în aceasta zi pentru a-i exprima gratitudinea şi respectul. Viceministrul Educaţiei avea să remarce că cei 70 de ani cumulează şi o oră de vârf a splendorii intelectuale, oră, care deloc nu trebuie sesizată ca una împovărătoare, pentru că ea denotă, totodată, o implicare cu tot bagajul cumulat în multitudinea de activităţi pe care le-a avut omagiatul de-a lungul anilor. Domnia sa a înmânat omagiatului o adresă personalizată şi o Diplomă de recunoştinţă, semnată de ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Profundă recunoştinţă şi felicitări în numele comunităţii academice a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, a exprimat acad. Ion Ababii, rectorul instituţiei. Domnia sa a remarcat câteva particularităţi ale aniversarului, poate, mai puţin cunoscute publicului şi anume atitudinea lui faţă de rădăcini, de neamul Rusnac, satul Ocniţa, dragostea cu care vorbeşte despre familie, bunei, străbunei etc.

Mireasma crizantemelor în floare şi calde cuvinte de felicitare au fost aduse de dr.hab., prof. Larisa Şavga, rectorul UCCM, care şi-a început studiile şi cariera profesională alături de acad. Gheorghe Rusnac. Printr-un vers sugestiv i-a dorit aniversarului să treacă prin timp, dar să nu-l întreacă timpul şi să nu fie trist că anii trec, pentru că tot ce-a făurit muncind, va rămâne generaţiilor care vin. Iar aceasta este o mare fericire.

Evenimentul cu dublă conotaţie i-a adus omagiatului gânduri de respect şi apreciere, expuse de către acad. Simion Toma, vicepreşedinte al CNAA, m.c. Gheorghe Cimpoieş, rectorul UASM, dr.hab., prof. Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, m.c. Anatolie Ciobanu, Dumitru Ivanov, preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din RM, discipoli.

Şi pentru ca manifestarea a inclus şi lansarea cărţii „Gheorghe Rusnac. Bibliografie”, directorul Bibliotecii Ştiinţifice Centrale „A. Lupan” a AŞM, dr. Aurelia Hanganu, responsabil de ediţie, a invitat audienţa la o lectură. Prezentând lucrarea, vorbitoarea a menţionat că volumul dedicat septuagenarului este alcătuit din două părţi. În primul compartiment găsim o schiţă genealogică, realizată de către dr. Vlad Ciubocciu. Urmează o serie de documente ştiinţifice şi omagiale, care punctează concepţiile şi ideile ştiinţifice ale acad. Gheorghe Rusnac, prezentate de colegii rectori - Gheorghe Ciocanu, Ion Ababii, Maria Duca, Gheorghe Cimpoieş etc. În continuare sunt prezentate câteva articole omagiale ale colegilor Victor Moraru, Mihail Guzun şi Constantin Marin etc. Partea a doua include bibliografia savantului care însumează 39 de monografii şi manuale, 205 articole ştiinţifice, în total 590 de titluri.

Cartea este editată de Institutul de Studii Enciclopedice al AŞM, coordonator şi redactor ştiinţific fiind dr. Constantin Manolache.

Impresionat şi împovărat de emoţii, sărbătoritul zilei a mulţumit celor prezenţi pentru cuvintele calde adresate, care a mărturisit că „nu-i prea sunt pe plac evenimentele de genul acesta, dar o data în viaţă se poate, pentru că astfel mai află câte ceva despre sine”. Întrebat de ce este preocupat la ora actuală, Domnisa sa a spus că este încadrat în cercetare în domeniul migraţiei braţelor de muncă şi consecinţele ei.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM