„Primesc acest titlu ca o recunoaştere pentru naţiunea mea şi rolul ei pe care l-a jucat în Europa”

2012-12-04
 

Excelenţa Sa, Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, aflat în vizită oficială în Republica Moldova, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Ceremonia de înmânare a distincţiei a avut loc la 3 decembrie 2012, în cadrul şedinţei comune a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică şi Adunării Generale a membrilor AŞM.

La evenimentul de conferire a înaltului titlu academic a participat Preşedintele Republicii Moldova Excelenţa Sa Nicolae Timofti, fiind prezenţi, de asemenea, oficiali ai Poloniei, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, mediului academic, universitar, personalităţi ale vieţii publice, culturale, studenţi.

În numele comunităţii ştiinţifice, preşedintele AŞM a salutat prezenţa E.S. Bronislaw Komorowski în templul spiritualităţii, exprimând onoarea de a participa la un eveniment important al vieţii academice, dar şi al Republicii Moldova. După intonarea imnului de stat al ambelor ţări, ce a dat o nota de sobrietate evenimentului, preşedintele AŞM a rostit Laudatio pentru Bronislaw Komorowski, în care au fost expuse cele mai importante repere din activitatea Excelenţei Sale.

Preşedintele AŞM a exprimat certitudinea că în persoana Preşedintelui polonez, Academia de Ştiinţe a obţinut un prieten consecvent în dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre cercetătorii ţărilor noastre pe făgaşul integrării europene, iar conferirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa va stimula aprofundarea şi consolidarea relaţiilor de colaborare între comunităţile ştiinţifice ale Poloniei şi Republicii Moldova, dar i relaţiile bilaterale moldo-poloneze pe diverse planuri. În acest sens, preşedintele AŞM a subliniat că „Academia de Ştiinţe a Moldovei dezvoltă relaţii de cooperare cu instituţii similare din Polonia, graţie Acordului de colaborare tehnico-ştiinţifică, semnat în 1991. În cadrul acestuia au fost implementate şi se află în proces de realizare un şir de proiecte de cercetare în domenii, precum fizica, matematica, chimia, geografia, zoologia, ştiinţe umanistice”.

„Cred ca aceasta este o recompensă pentru un istoric pasionat, care a ales calea nu de a cerceta istorie, dar de a crea viitorul. Mulţumesc tuturor care înţeleg că Doctor Honoris Causa este acordat nu pentru studiile ştiinţifice, dar pentru activitatea în prezentul nostru care constă în abilitatea de a trece peste ceea ce istoria a stricat într-un fel. Primesc acest titlu ca o recunoaştere pentru naţiunea mea şi rolul ei pe care l-a jucat în Europa”, a declarat proaspătul Doctor Honoris Causa al AŞM, Bronislaw Komorowski, în Oratio Gratitudinis prezentat distinsului auditoriu.

În mesajul Preşedintelui Poloniei, ţară care a parcurs etapele transformării, se menţionează: „Dumneavoastră construiţi deja viitorul european, dar e necesar să aveţi grijă că nu puteţi înşela realitatea, reformele trebuie să fie făcute sincer şi onest, pentru ca oamenii să aibă încredere că munca lor are rost şi contribuie la bunăstarea tuturor. Aveţi un obiectiv, o viziune, prieteni, printre care Polonia, aţi luat direcţia cea bună, o să învingeţi vânturile care sunt împotrivă şi o să ancoraţi în curând în portul european, îndeplinirea obligaţiilor este deja vizibilă în Moldova”.

Excelenţa Sa a exprimat convingerea că Moldova, care, geografic şi istoric a fost tot timpul în Europa, are o şansă reală să se alăture de comunitatea politică şi instituţională. Înaltul oaspete a subliniat că Polonia este o ţară de succes care a folosit şansa sa. Moldova, în opinia Domniei sale, tot va putea deveni o ţară de succes care a început la timp şi a luat la timp şansa sa, urmând ca la această şansă să ne gândim la această şansă şi pentru viitor.

La ceremonia de conferire a titlului Doctor Honoris Causa al AŞM Excelenţei Sale Bronislaw Komorowski, Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a rostit o alocuţiune, în care a menţionat importante aspecte din istoria relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre. „Polonia a fost printre primele ţări care au recunoscut Independenţa Republici Moldova, iar la numai câteva luni de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova a fost semnat Tratatul moldo-polonez de cooperare economică”, a subliniat Preşedintele Nicolae Timofti. Domnia sa a adăugat că Polonia a sprijinit şi sprijină în mod hotărât independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, eforturile statului nostru în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean, de integrare în comunitatea europeană şi în diverse organisme internaţionale.

Preşedintele Republicii Moldova l-a felicitat pe omologul său cu ocazia conferirii prestigiosului titlu academic, aceasta fiind dovada gratitudinii comunităţii noastre ştiinţifice pentru contribuţia Excelenţei Sale la extinderea relaţiilor de colaborare dintre Polonia şi Republica Moldova, pentru asistenţa acordată ţării noastre în eforturile ei de integrare europeană.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM