Rezultat ştiinţific: Hrană naturală şi valoroasă pentru creşterea şi dezvoltarea eficientă a larvelor şi puietului de peşte

2012-12-12

La Institutul de Zoologie al AŞM, în cadrul Laboratorului Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, a fost elaborat un procedeu de dezvoltare a bazei trofice (nutritive) naturale în heleşteie, în rezultatul utilizării căruia se va obţine o hrană naturală şi valoroasă ce va contribui la creşterea şi dezvoltarea eficientă a larvelor şi puietului de peşte, sporind productivitatea piscicolă cu 24 la sută.

Autori:
Dr. hab., prof. cercet. Elena Zubcov, dr., conf. Natalia Zubcov, dr. hab. conf. Laurenţia Ungureanu, dr., conf. Lucia Bileţchi, dr., conf. Nina Bagrin, Natalia Borodin, Liubovi Lebedenco.

Invenţia se referă la piscicultură, în particular la un procedeu de dezvoltare a bazei trofice naturale în heleşteie. Potrivit autorilor elaborării, eficacitatea pisciculturii depinde, în mare parte, de starea ecologică a heleşteielor şi existenţa bazei trofice naturale, anume prezenţa fito- şi zooplanctonului contribuie la creşterea şi dezvoltarea eficientă a larvelor şi puietului de peşti. Cobaltul şi manganul constituie microelemente, rolul cărora în procesele metabolice ale peştilor este extrem de important. Este suficient de menţionat că carenţa de cobalt şi mangan inhibă creşterea şi dezvoltarea a larvelor şi puietul de peşti. Mai mult, aceste microelemente sunt necesare şi pentru dezvoltarea plantelor şi animalelor nevertebrate acvatice.

Sunt cunoscute procedee de a spori baza nutritivă prin utilizarea compuşilor de azot şi fosfor, care deseori provoacă "înflorirea" apei şi sporirea considerabilă a cheltuielilor.

Problema pe care o rezolvă invenţia constă în sporirea eficacităţii pisciculturii, utilizând raţional resursele biologice ale ecosistemelor acvatice piscicole.

Procedeul constă în introducerea în apa heleşteielor, înainte de popularea lor cu larve sau cu alevini de peşte şi după popularea heleşteului cu peşte de un an şi de doi ani, a microelementelor cobalt şi mangan, în concentraţii de până la 35...40 μg/l .

Rezultatul invenţiei rezidă în sporirea biomasei algelor verzi de 5-10 ori, iar cea a crustaceelor (dafnii) - de 5-8 ori. Aceste organisme, reprezentând o hrană naturală valoroasă, contribuie la creşterea şi dezvoltarea eficientă a larvelor şi puietului de peşte. Drept urmare, masa corpului peştilor erbivori şi a crapului de 2 ani sporeşte cu 14-18%, iar a peştelui de o vară cu 22-28%, în comparaţie cu heleşteiele martor.

Utilizarea procedeului de dezvoltare a bazei trofice naturale în heleşteie sporeşte productivitatea piscicolă cu 24%.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Tehnologii ştiinţifice pentru eficientizarea ameliorării tomatelor şi grâului – rezultat elocvent al Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM

Noutate pentru industria farmaceutică şi alimentară autohtonă. Produse condimentare aromatice originale – rezultat ştiinţific al Grădinii Botanice (Institut) a AŞM

Rezultat ştiinţific elocvent, obţinut în cadrul Institutului de Chimie al AŞM, în anul 2012