Conferinţa ştiinţifică „Vasile Romanciuc la 65 de ani”

2012-12-20

La 20 decembrie 2012, Institutul de Filologie al AŞM a organizat Conferinţa ştiinţifică „Vasile Romanciuc la 65 de ani”.

Evenimentul a fost inaugurat de către dr. hab. Vasile Bahnaru, director al Institutului de Filologie al AŞM, după care a fost expusă comunicarea„Est-etica lui Vasile Romanciuc”, de către dr. hab. Alexandru Burlacu. Domnia sa a remarcat temele şi motivele operei poetului Vasile Romanciuc caracteristice şaizeciştilor şi debutanţilor şaptezecişti. „Romanciuc e un poet fidel al genealogiei sale, a psihologiei spiritualităţii şi sensibilităţii ţăranului”, relevă vorbitorul.

Dr. Tatiana Potâng, viceministru al Educaţiei a scos în evidenţă rolul poeziei poetului Vasile Romanciuc în educaţia copiilor, începând cu vârsta cea mai fragedă şi urmând toate treptele şcolare, în comunicarea sa „Vasile Romanciuc în dialog cu elevul cititor”. „Receptarea textelor literare trebuie să i-a în calcul perspectiva şcolii, cea de formare a competenţelor, cea de a vorbi româneşte, de a-ţi iubi patria, de aţi cinsti părinţii. În acest domeniu Vasile Romanciuc excelează”, a exprimat dumneaei.

Dr. Felicia Cenuşă a prezentat lucrarea „Vasile Romanciuc şi poezia ca formă de existenţă”, în care a remarcat aspectele pentru care poezia place şi anume prin faptul că stârneşte ceva în noi şi fiindcă e un act de cunoaştere, un spor de conştiinţă. „Poetul nu inhalează cotidianul, ci îl transfigurează, îl esenţializează. Poezia sa nu permite platitudinii şi lipsei de substanţă să se disemineze sub o prefăcută obscuritate”, a remarcat vorbitoarea.

Dr. Grigore Chiperi, în comunicarea „Vasile Romanciuc între spiritul modern şi angajarea tradiţiei”, a relevat cele mai semnificative poezii în care este prezentă atât modernitatea cât şi tradiţia. „Materia operei sale se îmbibă de mireasmă insuportabilă a timpului, poetul însă nu ajunge să denote realitatea după o reţetă optzecistă sau alta, realitatea este întotdeauna subordonată metaforei distilatoare ori schematizată în simbol. Vasile Romanciuc este un poet de factură tradiţională cu suficiente deschideri moderne şi
post moderne”, a evidenţiat dumnealui.

În cadrul evenimentului aniversar, corul Liceului „Prometeu”, a interpretat „Fragmente muzicale” pe versurile lui Vasile Romanciuc.

Zinaida Marin,
Centrul Media al AŞM