„Putea să treacă cu brio şi acest prag, dar n-a a fost să fie. A plecat pe neaşteptate”

2012-12-30
 

În preajma sărbătorilor de Crăciun s-a stins din viaţă cunoscutul fizician, membru corespondent al AŞM, Ion Diacon. Ceremonia funerară a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei, unde au venit să-şi ia rămas bun colegii, prietenii şi apropiaţii. La mitingul de doliu a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Ceremonia de adio în memoria regretatului savant a fost deschisă de acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, care a menţionat că trecerea în nefiinţă a fizicianului Ion Diacon este o pierdere pentru toată comunitatea ştiinţifică a ţării noastre. Prim-vicepreşedintele a exprimat certitudinea că ceea ce a iniţiat şi a zidit de-a lungul carierei colegul Ion Diacon va fi continuat de tinerii savanţi din domeniu care-l vor păstra în memorie pentru totdeauna ca un exemplu de comportament şi perseverenţă.

Un cuvânt de rămas bun a rostit acad. Leonid Culiuc, directorul Institutului de Fizică Aplicată al AŞM, care a mărturisit că regretatul Ion Diacon era întotdeauna neschimbat în atitudinea faţă de colegi, indiferent de funcţia pe care o deţinea. Ivan Andreevici, căci aşa îi spuneau toţi colegii, era una dintre cele mai solicitate persoane în colectiv, era purtătorul istoriei Academiei de Ştiinţe şi institutului. Întotdeauna binevoitor, se înţelegea cu toţi secretarii ştiinţifici, pedant în tot ce făcea, dar şi cu măsură în toate. „Ne pare destul de rău că s-a dus din viaţă. S-a dus pe neaşteptate”, a spus directorul institutului, asigurând că numele m.c. Ion Diacon va rămâne mereu în memoria colectivului institutului.

Probabil, răposatul m.c. Ion Diacon se pregătea să mai întâmpine un Crăciun, un An Nou la cei 78 de ani pe care i-a dat ce-L de sus să-i treacă în această viaţă, avea să remarce acad. Valeriu Canţer, preşedintele CNAA. Părea plin încă de forţă, încât putea să treacă cu brio şi acest prag, dar n-a a fost să fie. Nu l-a trecut. „E o mare pierdere şi pentru mine o tristeţe dublă. Cu trecerea în nefiinţă a m.c. Ion Diacon, mai dispare un om din acea generaţie de aur a anilor 50 a fizicienilor, unde a activat chiar în prima structură în domeniul secţiei ştiinţe fizice şi matematice, reuşind lucruri performante”, a menţionat acad. Valeriu Canţer. Domnia sa a afirmat că regretatul Ion Diacon lasă în urma lui o operă bogată şi prin asta ar vrea să creadă că versul lui Horaţio, „că nu mor întreg, o bună parte din viaţa mea va învinge, va înfrânge moartea” vine să confirme că ce a lăsat m.c. Ion Diaconu pentru generaţiile următoare de savanţi în domeniu, justifică în totalitate spusele marelui poet antic. Întristat de plecarea neaşteptată a colegului său, pe care l-a remarcat ca pe o persoană liniştită, o persoană care ştia să asculte interlocutorul, fără aere de superioritate sau de justiţiar universal, academicianul s-a adresat către Bunul Dumnezeu să-l orânduiască în rândurile aleşilor săi, căci a fost un om bun.

Durerea a fost împărtăşită de acad. Mircea Bologa care a menţionat că plecarea din viaţă a m.c. Ion Diacon este o pierdere de nedescris şi asta pentru că Ivan Andreevici era un om cu bunătate în suflet, sincer şi liniştit, păstrând respect pentru fiecare coleg. În inima Domniei sale va rămâne ca un om onest şi principial. „Astăzi vom merge de aici cu gândul că Ivan Andreevici nu a murit şi doar a încetat să mai fie între noi”, a mărturisit îndurerat academicianul.

Cuvinte de profund regret pentru trecerea în nefiinţă a colegului său Ion Diacon au rostit acad. Alexei Simaşchevici şi dr. Victor Cravţov, care l-au apreciat pentru stilul de lucru, exigenţă şi bunătate.

Dumnezeu să-l ierte şi să-i dea odihnă veşnică în Împărăţia Sa.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM