E.S. Mátyás Szilágyi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, în vizită la AŞM

2013-01-14
 

La 14 ianuarie 2013, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a avut o întrevedere cu E.S. Mátyás Szilágyi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova.

Preşedintele AŞM i-a urat bun venit Excelenţei Sale în Republica Moldova, după care a prezentat o informaţie amplă asupra structurii AŞM, menţionând acţiunile care au fost realizate, dar şi măsurile care urmează a fi întreprinse, în perioada imediat următoare, în contextul reformării sferei ştiinţei şi inovării, AŞM şi instituţiilor subordonate acesteia.

În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul ce vizează relaţiile bilaterale, în vederea extinderii şi aprofundării cooperării pe dimensiunea ştiinţifică şi educaţională. Preşedintele AŞM a adus la cunoştinţa Excelenţei Sale dinamica relaţiilor pe care AŞM o dezvoltă cu Academia din Ungaria, prin semnarea Acordului de cooperare ştiinţifică, în cadrul căruia are loc schimbul echivalent de cercetători. Preşedintele AŞM a precizat că Academia de Ştiinţe a Moldovei este interesată în dezvoltarea unor relaţii de colaborare de perspectivă cu Academia de Ştiinţe din Ungaria, care ar facilita participarea comunităţii ştiinţifice în diverse programe comune.

Părţile au remarcat cu satisfacţie prezenţa unei colaborări dinamice şi fructuoase între comunităţile ştiinţifice ale Republicii Moldova şi Ungariei, fiind menţionată, totodată, existenţa unui potenţial nevalorificat. În context, preşedintele AŞM a subliniat interesul părţii moldave vizavi de experienţa Ungariei în cadrul proiectelor europene. În acest sens, preşedintele AŞM a expus ideea reînnoirii Acordului de colaborare cu Academia de Ştiinţe din Ungaria, care ar extinde relaţiile bilaterale de la schimbul echivalent la participarea cercetătorilor din ambele ţari la proiecte comune de cercetare. Drept exemplu concludent, Domnia sa a menţionat importanţa majoră a participării reprezentantului AŞM la Conferinţa Academiilor din bazinul râului Dunărea, în perioada 24-25 septembrie 2012, în cadrul căreia a fost semnat un Acord de cooperare multilaterală între Republica Moldova, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia ş.a., care prevede cooperarea în cadrul Academiilor de Ştiinţe din bazinul Dunării pentru aplicarea potenţialului, contribuind la dezvoltarea acestei regiuni şi soluţionarea problemelor de interes comun: - biodiversitatea, calitatea apei, resursele acvatice etc.

Mizând pe experienţa Ungariei în cadrul proiectelor europene, preşedintele AŞM a exprimat doleanţa părţii moldave de a iniţia implementarea unui număr cât mai mare de proiecte moldo-ungare de cercetare, relaţiile de colaborare ştiinţifică între instituţiile din cadrul AŞM şi cele ungare fiind la baza unei colaborării mai dinamice dintre Republica Moldova şi Ungaria în cadrul Programului Cadru 7.

În acelaşi context, preşedintele AŞM a exprimat interesul de a stabili o colaborare mai activă şi în perspectiva asocierii Republicii Moldova la următorul Program Cadru al UE „Orizont 2020”, care va demara în 2014. Sub acest aspect, Domnia sa a intervenit cu rugămintea către înaltul oaspete de a examina posibilitatea acordării unui expert din partea Ungariei, care ar oferi consultanţă atât pe dimensiunea juridică, cât şi cea tehnică şi practică, dar şi în expertizarea reformelor din domeniul cercetării şi educaţiei din Republica Moldova. Aceasta, în opinia preşedintelui AŞM, ar servi drept o contribuţie reală a Ungariei, pentru schimbările din domeniul ştiinţei din Republica Moldova.

La rândul său, Ambasadorul Ungariei Mátyás Szilágyi a mulţumit preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca pentru informaţia amplă oferită, dar şi pentru ideile şi propunerile constructive prezentate. Excelenţa Sa a exprimat deschidere completă pentru dinamizarea relaţiilor de colaborare, subliniind că ar fi foarte bine dacă ţara sa ar putea fi implicată prin participare directă în diferite direcţii ale reformelor în RM, implicit în domeniul cercetării-dezvoltării. Diplomatul a manifestat disponibilitatea de a contribui cu toată priceperea sa la aprofundarea relaţiilor bilaterale între cele două Academii, asigurând că va interveni, va încuraja şi va susţine orice demers din partea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova în măsura în care mandatul îi îngăduie acest lucru.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM