Ştiinţele biologice, chimice şi ecologice şi-au prezentat activitatea ştiinţifică şi inovaţională

2013-01-16
 

A fost dat startul adunărilor anuale ale Secţiilor de Ştiinţe ale AŞM. Pe 15 ianuarie, Secţia de Ştiinţe ale Naturii Vieţii s-a întrunit în cadrul adunării anuale pentru audierea rapoartelor de activitate ştiinţifică, inovaţională şi financiară pentru anul 2012 a instituţiilor din domeniile ştiinţelor biologice, chimice şi ecologice.

La întrunire a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, şedinţa fiind moderată de acad. Ion Toderaş, directorul Institutului de Zoologie al AŞM.

În cadrul Adunării au fost audiate rapoartele institutelor AŞM şi centrelor universitare de cercetări ştiinţifice din cadrul Secţiei. Raportorii au prezentat cele mai relevante rezultate ştiinţifice obţinute în anul 2012, axându-se cu precădere pe importanţa şi eficienţa cercetărilor, accentuând impactul socio-economic al acestora. Conducătorii instituţiilor au răspuns la diverse întrebări ce vizează situaţia generală şi problemele stringente din domeniu.

Pe marginea fiecărui raport a fost prezentat avizul comisiei de experţi respective, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel corespunzător,  preşedinţii comisiilor de evaluare recomandând Biroului Secţiei de a aproba activitatea ştiinţifică a instituţiilor.

Rapoarte de activitate au prezentat şi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

După prezentarea rapoartelor, a luat cuvântul preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca care a adus mulţumiri cercetătorilor din cadrul Secţiei pentru activitatea şi eforturile depuse în obţinerea unor rezultate bune, subliniind rolul important al acesteia pentru agricultură, medicină, mediu, tehnologii etc. Preşedintele AŞM a remarcat rezultatele activităţii ştiinţifice care cuprind în mod prioritar cercetarea fundamentală, îmbinată cu cercetarea aplicativă, inovarea şi transferul tehnologic. În acest sens, au fost menţionate realizările de top obţinute de Institutul de Chimie, Institutul de Zoologie, Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor, Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Grădina Botanică (Institut), dar şi centrelor universitare.

De asemenea, Domnia sa a ţinut să aducă sincere mulţumiri acad. Teodor Furdui, care a deţinut funcţia de academician-coordonator al acestei Secţii, pentru munca, energia, capacităţile, eforturile dedicate depuse timp de 8 ani. Dorindu-i multă sănătate şi succese frumoase în activitatea de mai departe, preşedintele AŞM a subliniat că graţie perseverenţei şi calităţilor de bun administrator ale academicianului Teodor Furdui, Secţia s-a menţinut la un nivel înalt, înregistrând rezultate dintre cele mai performante.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a accentuat şi necesitatea intensificării colaborării între institutele AŞM şi centrele universitare, optând în continuare pentru consolidarea comunităţii ştiinţifice, exprimând convingerea că doar prin colaborare strânsă şi prin susţinere reciprocă se va atinge o creştere a credibilităţii comunităţii ştiinţifice, o dezvoltare a cunoaşterii.

Într-un alt context, preşedintele AŞM a informat despre faptul că sistemul de administrare în comunitatea ştiinţifică se află în proces de reformare. Aceasta înseamnă că, de la 1 ianuarie curent, a intrat în vigoare Legea de modificare a Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, prin care se prevede instituirea a 6 secţii de ştiinţe: Ştiinţe naturale şi exacte; Ştiinţe inginereşti şi tehnologice; Ştiinţe medicale; Ştiinţe agricole; Ştiinţe sociale şi economice; Ştiinţe umanistice şi arte.

În luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM a vorbit şi despre iniţiativa legislativă, semnată de un grup de deputaţi, în frunte cu Vladimir Hotineanu care prevede reconfigurarea organelor de administrare în sfera ştiinţei şi inovării. Preşedintele AŞM a exprimat speranţa că acest lucru va permite asigurarea unei continuităţi evolutive a activităților ştiinţifice.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM