Un nou bilanţ, o nouă perspectivă pentru ştiinţele agricole

2013-01-19
 

Instituţiile de cercetare din cadrul Secţiei Ştiinţe Agricole s-a întrunit, pe 18 ianuarie curent, în cadrul Adunării anuale pentru a prezenta activitatea ştiinţifică şi inovaţională pe anul 2012.

La Adunarea anuală a Secţiei a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al AŞM, m.c. Ion Guceac, Secretar ştiinţific general al AŞM, viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Guţu. Şedinţa a fost moderată de academicianul-coordonator al Secţiei, acad. Boris Gaina.

La şedinţă au fost audiate rapoartele membrilor instituţionali şi de profil din cadrul Secţiei. Raportorii au prezentat rezultatele ştiinţifice, axându-se pe importanţa şi eficienţa studiilor realizate şi impactul cercetărilor asupra dinamicii de dezvoltare economică a ţării. Conducătorii instituţiilor au răspuns la diverse întrebări ce vizează situaţia generală şi problemele stringente din domeniu, priorităţile acestui domeniu, unul dintre cele mai semnificative, de altfel, pentru ţara noastră, unde rezultatul cercetărilor ştiinţifice trebuie să vină ca un promotor şi susţinător real în soluţionarea problemelor majore cu care se confruntă agricultura şi nu numai.

În rapoarte au fost trecute în revistă şi problemele majore cu care se confruntă instituţiile şi cercetătorii, dar şi soluţiile pe care oamenii de ştiinţă le propun pentru dezvoltarea durabilă a ţării.

Fiecare raport a fost avizat de o comisie de experţi, în care s-a menţionat că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat. În cadrul Adunării, rapoarte de activitate au prezentat şi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

Ca şi la adunările de bilanţ din celelalte secţii, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a mulţumit tuturor cercetătorilor din cadrul Secţiei Ştiinţe Agricole pentru rezultatele semnificative înregistrate pe parcursul anului, pentru soluţiile inovative propuse, apreciind înalt efortul savanţilor şi contribuţia acestora în soluţionarea problemelor de interes naţional. Preşedintele AŞM a remarcat implicarea activă şi determinată a oamenilor de ştiinţă, luând în calcul perioada dificilă prin care a trecut sectorul agrar anul trecut, pierderile de venit, ca o consecinţă a îngheţurilor timpurii, dar şi a secetei fără precedent din vara anului trecut.

În vederea identificării aspectelor care trebuie consolidate, a fost menţionată necesitatea unei noi abordări în cercetare, fiind oferite soluţii pertinente la solicitările Guvernului, identificate, în mod prioritar, problemele societăţii. S-a specificat, de asemenea, ca e foarte important ca tot ceea ce se produce să fie implementat, una din modalităţile de realizare fiind colaborarea intensă cu Agenţia de Inovare şi Transfer Tehnologic. Preşedintele AŞM a reiterat, totodată, necesitatea intensificării relaţiilor cu ministerele de resort pentru a deveni cât mai utili, invocând în acest sens participarea pasivă a cercetătorilor vizavi de utilizarea fondurilor de la minister, asistenţei tehnice necesare, consultanţei de investiţie etc.

Acad. Gheorghe Duca a venit şi cu un mesaj de intensificare a colaborării între institutele AŞM, ramurale şi centrele universitare, de susţinere reciprocă, acesta fiind un lucru esenţial care contribuie atât la crearea unui mediu favorabil, cât şi la sporirea credibilităţii comunităţii ştiinţifice în societate.

Referindu-se la actualul context european, mesajul preşedintelui a fost unul care obligă la performanţă, îndemnând la o participaţie cât mai activă a cercetătorilor la concursurile programului comunitar de cercetare PC7, la stabilirea unei colaborări în perspectiva asocierii Republicii Moldova la următorul Program Cadru al UE „Orizont 2020” care va demara în 2014, precum şi la alte concursuri cu atragerea de fonduri extrabugetare pentru susţinerea şi dezvoltarea ştiinţei.

Academicianul coordonator al Secţiei Ştiinţe agricole, acad. Boris Gaina a adresat cuvinte de mulţumire tuturor cercetătorilor pentru activitatea desfăşurată pe parcursul anului, dorindu-le succes şi optimism.

Fiind remarcat rolul-cheie al cercetărilor din acest domeniu pentru viitorul ţării, ca principal sector de creştere economică, conducătorii instituţiilor cu profil aplicativ au expus la unison ideea că trebuie să aibă încredere în sine, în identificarea căilor de creştere a performanţei, că trebuie şi pot fi competitivi.  Altfel, care ar fi rostul muncii lor?

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM